Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada Desanka Maksimović pripala Zlati Kocić

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Poezija Kocić istražuje jedan davni svet i život, a kroz te mitske slike razotkriva savremeni život i čovekovu sudbinu", ocenio je između ostalog žiri.

  • 0
Knjiga Foto: Pixabay

Književnu nagradu "Desanka Maksimović" za 2023. godinu dobila je pesnikinja Zlata Kocić za ukupan doprinos srpskoj poeziji, saopštili su danas organizatori.

Kocić je nagradu dobila jednoglasnom odlukom žirija u kome su Goran Maksimović, Đorđe Despić, Branko Vraneš, Slađana Ilić i Vojislav Karanović, a biće joj uručena tradicionalno 16. maja u podne u Brankovini, rečeno je na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Upravnica Zadužbine "Desanka Maksimović" Svetlana Šeatović je rekla da se nagrada sastoji od bronzane statue u liku Maksimović, povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a Kocić će biti objavljene izabrane pesme, biće joj posvećen naučni skup i sa njega objavljen zbornik naučnih radova.

U obrazloženju žirija ističe se da je Kocić prisutna u srpskoj književnosti duže od pet decenija, a da suština njene pesničke poetike "počiva na doživljaju jezika i njegove leksike kao onoga svestranog 'čuda', koje omogućava opstanak pojedinca i njegove duhovnosti, ali i naroda".

"Poezija Kocić istražuje jedan davni svet i život, a kroz te mitske slike razotkriva savremeni život i čovekovu sudbinu", ocenio je između ostalog žiri.

U odluci žirija se podseća na bogat opus Kocić, u kome su "Klopka za senku" (1982), "Oro oko grotla" (1990), "Pesme" (1993), "Gnezdo i kupola" (1995), "Vazdušne freske" (1999), "Lazareve lestve" (2003) i brojna druga dela poetske proze, poetsko-dramska i knjige ogleda, uključujući prevode ruskih pesnika.

Šeatović je najavila da će Zadužbina obeležiti 125 od rođenja Maksimović i 30 svog rada svečanom akademijom "Iza štita poezije" i izložbom "Moj svet" 15. maja (19:00) u NBS, kada će prvi put biti uručene zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima, koji su pomogli rad zadužbine i doprineli očuvanju lika i dela pesnikinje.

"Poezija Maksimović više nego ikada pre, sada kada smo najmanje očekivali, nudi nam štit ispod koga se možemo skloniti od demona današnjice, ispražnjenog sveta obesti i nasilja", istakla je Šeatović.

Podsetivši da je zadužbina tokom tri decenije objavila preko 112 izdanja knjiga i digitalizovala rukopise pesnikinje, Šeatović je rekla da su povodom dvostrukog jubileja izašle knjige poezije Maksimović "Tražim pomilovanje", "Iza štita poezije" i "Šumska ljuljaška".

Autorka izložbe "Moj svet" Mirjana Stanišić rekla je da će prvi put biti izloženi nekoliko rukopisa Maksimović, "uključujući poslednju pesmu, nedavno pronađenu", naslovljenu "Početak pesme", kao i njene beležnice, prepiska i drugo. Izložbu prati katalog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA