Vreme čitanja: oko 1 min.

Nagradu "Mladi Dis" dobila Dunja Ožegović za delo "Parenteza"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dunja Ožegović rođena je 1995. godine u Beogradu, gde trenutno živi i stvara

  • 0
Knjige Foto: Pixabay

Nagradu "Mladi Dis" za 2023. godinu dobila je Dunja Ožegović za delo Parenteza, odluka je žirija te prestižne nagrade.

Takođe, žiri je pohvailio rukopise "Godovi" (šifra "Drvo života") i "O petardi koja nije progutala kajsiju" (šifra "Rokoko").

Kako se navodi u saopštenju žirija "rukopis pod naslovom Parenteza autorke Dunje Ožegović iz Beograda svojom zaokruženošću, celovitošću poetske misli i kvalitetom pesničkog izraza izdvaja u odnosu na sve ostale rukopise koji su pristigli na konkurs, te stoga zavređuje Nagradu "Mladi Dis".

"Pisana više kao knjiga poezije sa jasnim konceptom, a ne puki zbir manje-više samostalnih pesama, Parenteza je ispisana veoma preciznim jezikom koji svesno izbegava upotrebu oveštalih pesničkih sredstava.

Služeći se radije diskursima iz drugih oblasti, ponajviše medicine, pesnikinja na književno ubedljiv način progovara o neuralgičnim tačkama savremenog subjekta, istovremeno ostvarujući suptilnu intertekstualnu i oblikotvornu vezu sa stvaralačkim iskustvima nadrealizma i određenih neoavangardnih poetika" poše u saopštenju žirija.

Dunja Ožegović rođena je 1995. godine u Beogradu, gde trenutno živi i stvara. Diplomirala je 2018. na osnovnim akademskim studijama, kao i na master studijama 2020. na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milete Prodanovića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA