Vreme čitanja: oko 1 min.

Haruki Murakami dobitnik je španske književne nagrade Princeza od Asturije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među favoritima žirija ove godine bila je orijentalna književnost, a takmičilo se ukupno 37 autora poreklom iz 17 različitih zemalja

  • 0
Haruki Murakami Foto: Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

Proslavljeni japanski pisac, Haruki Murakami, dobitnik je prestižne španske književne nagrade Princeza od Asturije za 2023. godinu.

Među favoritima žirija ove godine bila je orijentalna književnost, a takmičilo se ukupno 37 autora poreklom iz 17 različitih zemalja.

U obrazloženju nagrade piše da Fondacija koja stoji iza nagrade Princeza od Asturije pozdravilja „jedinstvenost Murakamijeve književnosti, njen univerzalni obim i sposobnost da pomiri japansku tradiciju i nasleđe zapadne kulture u ambicioznom i inovativnom narativu“.

Haruki Murakami Foto: Tanjug/AP/Kenji Sugano/Shinchosha

Nagrada Princ (Princeza) od Asturije dodeljuje se od 1981. godine kao serija godišnjih nagrada pod pokroviteljstvom Fondacije Princeze od Asturije. Među dosadašnjim laureatima nalaze se i brojni autori Geopoetike: Oktavio Pas (1993), Umberto Eko (2000), Pol Oster (2006), Bob Dilan (2007), Lenard Koen (2011), Karen Armstrong (2017), Marina Abramović (2021).

Haruki Murakami Foto: Tanjug/AP/Kenji Sugano/Shinchosha

Izdavačka kuća Geopoetika je ekskluzivni izdavač svih Murakamijevih dela na srpskom jeziku i trenutno radi na najnovijem romanu Harukija Murakamija "Grad i njegove nesigurne zidine", koji je sredinom aprila ove godine objavljen u Japanu. "Grad i njegove nesigurne zidine" je prvi Murakamijev roman nakon šest godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA