Vreme čitanja: oko 2 min.

Pet romana u užem izboru za nagradu "Vladan Desnica": Poznat i nagradni fond

Vreme čitanja: oko 2 min.

U susretu sa medijima, upravnik biblioteke dr Vladimir Pištalo i akademik Dušan Kovačević osvrnuli su se na izbor nagrade za najbolji roman 2022. godine i potvrdili da će pobednik biti saopšten na početku leta 21. juna na lokalitetu NBS na Kosančićevom vencu

  • 0
Knjiga, knjige, krevet Foto: Pixabay

Pet romana nalazi se u užem izboru za književnu nagradu "Vladan Desnica" - "Lakonogi dan" (Arhipelag) Jelene Lengold, "Koljka i Sašenka" (Arhipelag) Uglješe Šajtinca, "Kad đavoli polete" (Laguna) Vladimira Kecmanovića, kao i "Papir" i "Ikonostas" Gorana Petrovića (Laguna), saopšteno je u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

U susretu sa medijima, upravnik biblioteke dr Vladimir Pištalo i akademik Dušan Kovačević osvrnuli su se na izbor nagrade za najbolji roman 2022. godine i potvrdili da će pobednik biti saopšten na početku leta 21. juna na lokalitetu NBS na Kosančićevom vencu.

Pištalo je podsetio da je Nagrada za najbolji roman "Vladan Desnica" ustanovljena u Narodnoj biblioteci Srbije 2022. godine, kada je i dodeljena prvi put piscu za decu Dejanu Aleksiću za njegov debitantski roman "Petlja" (Laguna).

Upravnik NBS i osnivač priznanja istakao je da je Vladan Desnica za njega bio jedan od pet najboljih pisaca cele bivše Jugoslavije i njene kulture, te otkrio da je autor bio veoma opsednut svetlošću, na šta ukazuje i njegov antologijski roman "Proljeća Ivana Galeba" sa podnaslovom "igre proljeća i smrti", što je trebalo da bude izvorni naziv.

"Naša ustanova Narodna biblioteka Srbije takođe je veoma vezana za svetlost, a nagrada "Vladan Desnica" je danas takva da joj se ubedljivo najviše veruje, jer se nikako ne može krivotvoriti. Nije pristrasna, mogu ljudi zvati i pokušavati nešto za laureata, ne vredi. Ipak je ovo jedina nagrada koju pisci dele piscima. Tako da ovde pisci odlučuju o onome što najbolje znaju, o pisanju", zaključio je Vladimir Pištalo.

Nagrada se dodeljuje najboljem romanu koji je prvi put objavljen u toku prethodne kalendarske godine i dodeljuje je žiri sastavljen od devet istaknutih pisaca kojim predsedava dramski pisac, scenarista, reditelj i akademik Dušan Kovačević. Nagradu čini i novčani deo u vrednosti od 12.000 evra.

Kovačević je izrazio da mu je izuzetna čast da bude među devet istaknutih književnika u žiriju, gde po pravilu svako od njih predloži po sedam romana, i tako dolaze do pet naslova u užem izboru.

Naš najveći dramski pisac je izdvojio neobičnost da je Goran Petrović u konkurenciji sa oba najnovija romana "Papir" i "Ikonostas", kao retkost u bilo kojem izboru za nagrade, gde se sada praktično takmiči sa samim sobom.

Kovačević je podsetio da postoji namera da se lokalitet srušene Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu pretvori u jedan Memorijalni centar, i pozvao sve da dođu 21. juna od 12 sati na svečanu dodelu nagrade "Vladan Desnica", na Svetski dan muzike" i dan sa najviše svetlosti u godini.

Identičan žiri je i ove godine, a to su sve nagrađivani pisci: akademik Dušan Kovačević (predsednik žirija), Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Vladan Desnica (Zadar, 1905 - Zagreb,1967) bio je srpski i jugoslovenski književnik, sa najpoznatijim delom, romanom “Proljeća Ivana Galeba” (1957), koji je pisao punih 25 godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA