Vreme čitanja: oko 1 min.

Arbutina: Ršumovićeva knjiga intervjua ima književno-istorijski kvalitet

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ršumović iz svoje poezije i razumevanja pesništva se suprostavio drugim pesnicima", rekao je Petar V. Arbutina

  • 0
Ljubivoje Ršumović Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Knjiga "Prezime života. Nevezani razgovori" donosi intervjue koje je novinarski vodio pesnik Ljubivoje Ršumović sa nizom javnih ličnosti, koji su iskreni i imaju književno-istorijske kvalitet, izjavio je  urednik Petar V. Arbutina.

Govoreći na promociji, izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga Službenog glasnika Arbutina je istakao da Ršumović knjigom zaokružuje sliku doba i u kontekst šireg razumevanja stavlja ljude poput bivšeg gradonačelnika Beograda Branka Pešića ili pisca Meše Selimovića.

Među intervjuima koje je Ršumović vodio krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, za časopis Duga ili televiziju, nalaze se pesnici Desanka Maksimović, Jevgenij Jevtušenko iz Sovjetskog Saveza, Euđenio Montale iz Italije , Oskar Davičo i Duško Radović.

"Ršumović iz svoje poezije i razumevanja pesništva se suprostavio drugim pesnicima. Kako je jedan književni kritičar rekao: on nastavlja toga pisca čak i kada mu se direktno opire"; naveo je Arbutina.

Ršumović je rekao da je naslov pozajmio od Maksimović, koja je u jednom trenutku bila rekla: "Poezija je moje prezmime života", a on joj se za tu sintagmu zahvalio se u predgovoru.

U knjizi su i intervjui sa komunističkim funkcionerima Francom Šetincom i Đankarlom Pajetom iz Italije, direktorom Televizije Beograd Milanom Vukosom, direktorom Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Đurom Jakšićem i predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Pavlom Savićem.

"Trudio sam se da razgovarajući sebe ne eksponiram i da pustim sagovornike da oni pričaju ono što imaju, a ja samo da ih navodim da oni definišu odgovore kao da ja nemam pojma o tome o čemu pitam", priznao je pesnik.

Ršumović je dodao da nije uspeo da skine sve snimljene intervjue koje ima, i da će "Prezime života. Nevezani razgovori" možda imati nastavak, pošto je razgovarao i sa ličnostima kakav je bio norveški komandos iz Drugog svetskog rata Knut Haugland.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA