Vreme čitanja: oko 2 min.

Temat posvećen Tolkinu - Promocija novog broja časopisa Književna fantastika

Vreme čitanja: oko 2 min.

5. jul u 19.30h, KC Grad, Festival fantastične književnosti

  • 0
Festival fantastične književnosti Foto: Promo

Sve ljubitelje fantastike i naročito one koji vole Džona Tolkina obradovaće izlazak novog broja godišnjeg časopisa Književna fantastika posvećenog upravo ovom velikanu fantastične književnosti. "Književna fantastika" je časopis koji izlazi jednom godišnje kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštva. Donosi izbor priča, teorijsko-esejističkih priloga, intervjua i prikaza aktuelnih žanrovskih izdanja.

Simbolični temat posvećen je Džonu R. R. Tolkinu, neponovljivoj figuri u svetu fantastične književnosti. Svojim ogromnim znanjem iz oblasti lingvistike i mitologije, kao i posvećenim, minucioznim radom, Tolkin je stvorio kompleksan literarni svet Srednje zemlje u čijem otkrivanju i danas, 50 godina nakon njegove smrti, uživaju generacije čitalaca.

Deveti broj časopisa donosi niz vrednih teorijskih promišljanja koja potpisuju svetski i domaći proučavaoci Tolkinovog dela: Sara Braun, Mina Lukić, Marko Vasić, Martina Juričkova i Nastasja Pisarev, kao i ekskluzivni intervju sa predsedavajućim "Tolkinovog društva" (The Tolkien Society) Šonom Ganerom.

Prozni deo novog broja otvara priča "Kuća za razgledanje na ukletom brdu" američkog pisca Džona Visvelavo ovenčana prestižnom nagradom "Nebula", a slede radovi nekih od najpoznatijih savremenih domaćih pisaca fantastike: Adrijana Sarajlije ("Zmajeva kuhinja"), Nikole Petrovića ("Beba"), Darka Tuševljakovića ("Samo polako, Spajdermene") i Miloša Petrika ("Poslednja svita").

Festival fantastične književnosti Foto: Promo

U esejističkom bloku objavljen je niz tekstova u kojima se iznose perspektive i razmatranja savremenog proznog stvaralaštva pisanog u ključu naučne fantastike, epske fantastike i horora. Blok otvara tekst "Spekulativna fantastika Japana kao pogled u unutrašnji svet čoveka" Dine Hrecak, urednice više antologija japanskih kratkih priča fantastike. Sledi esej "Tri paradigme horora" dr Dejana Ognjanovića, koji se 2022. godine našao u najužem izboru za nagradu "Brem Stoker" američkog Udruženja pisaca horora (Horror Writers Association).

Mihajlo Dasukidis potpisuje esej o Gogolju, čiji način pripovedanja vidi kao jedan od "ključnih faktora koji su utrli put modernizmu u književnosti" i pokazuje kako i zašto horor elementi iz pripovetke "Vij" efektno korespondiraju sa modernom publikom. Esejistički blok zatvara prilog Zorane Perić o Stefanu Grabinjskom, poljskom pandanu Edgaru Alanu Pou.

U časopisu možete pročitati i intervju sa Ivanom Nešić, autorkom trilogije inspirisane slovenskom i srpskom mitologijom "Zelenbabini darovi", koja će biti posebno predstavljena u okviru Festivala fantastične književnosti.

Ulaz na promociju "Književne fantastike" u sredu. 5. jula u 19.30 u KC Gradu je slobodan, kao i na sve ostale programske celine IX Festivala fantastične književnosti "Art-Anima", koji se najavljen za sredu i četvrtak, 5. i 6. jula, od 17 do 22 časa u Kulturnom centru Grad. Vidimo se!

Program Festivala fantastične književnosti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA