Vreme čitanja: oko 1 min.

Sahranjen David Albahari

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od njega su se oprostili članovi porodice, prijatelji, poštovaoci, kolege

  • 1
David Albahari Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Poznati književnik David Albahari sahranjen je na Jevrejskom groblju: Od njega su se oprostili članovi porodice, prijatelji, poštovaoci, kolege, poput Svetislava Basare, Mirjane Ognjenović, Zorana Hamovića...

David Albahari se rodio 15. marta 1948. godine u porodici jevrejskog porekla u Peći. U Zagrebu je studirao englesku literaturu i jezik. Prvu zbirku kratkih priča "Porodično vreme" David Albahari je objavio 1973. godine. Postao je popularan u književnim krugovima četvrtom knjigom "Opis smrti", za koju je dobio Andrićevu nagradu.

Godine 1991. postao je predsednik Saveza jevrejskih opština Jugoslavije, a radio je i na evakuaciji jevrejskog stanovništva iz Sarajeva. Godine 1994. David Albahari se preselio s porodicom u Kalgari, u Kanadu.

Bio je član je van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti pri Odeljenju jezika i književnosti od 2. novembra 2006. godine.

Albaharijeva ostvarenja prevođena su na francuski, nemački, engleski, hebrejski, poljski, italijanski, makedonski, slovenački, albanski, slovački, mađarski itd.

Za roman "Mamac" je dobio Nobelovu nagradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA