Vreme čitanja: oko 1 min.

Nagrada "Timočka lira" za Milenu Kulić na festivalu u Knjaževcu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milena Kulić studije srpske književnosti završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je trenutno na doktorskim studijama

  • 0
Knjiga knjige Foto: Pixabay

Priznanje Radio Beograda 2 "Timočka lira" na 62. Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu posle finalne pesničke večeri dodeljeno je Mileni Kulić (29) iz Bačkog Dobrog Polja, za pesmu "Boginja s drveta", saopštili su organizatori Festivala.

Žiri, koji je radio u sastavu Petar V. Arbutina (predsednik), Sonja Milovanović i Jovana Milovančević, odluku je doneo jednoglasno istakavši da ova pesma efektno i suptilno predočava fluidnost identiteta lirske junakinje u pokušaju da razume gde su granice između stvarnosti i fikcije.

Zanimljivost je, ocenjuje žiri, što se u lirskoj obradi ove opšte modernističke teme prilazi iz perspektive detinjstva.

Kada je i kako prestalo bezazleno doba i jesu li njegovim završetkom bogovi nestali ili se samo preselili u krošnju drveta, odakle svet u ovoj pesmi zapravo počinje, istovremeno je i pitanje ontologije pesme, stvarnosti i egzistencije.

Milena Kulić studije srpske književnosti završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je trenutno na doktorskim studijama.

Radi kao stručni saradnik Odeljenja za književnost i jezik u Matici srpskoj.

Osnovala je i uređuje časopis Kult. Interesuju je teorija dramskih i pozorišnih umetnosti, pozorišna kritika, istorijska teatrologija.

Dobitnica je nagrada "Borivoje Marinković", "Dositejevo zlatno pero", a na Festivalu poezije mladih u Vrbasu osvojila je 2. mesto.

U okviru nagrade "Timočka lira" biće objavljena njena prva pesnička knjiga.

Od desetoro finalista, izdvojile su se i pesme Alekse Milenkovića (24) iz Beograda, kojem je pripalo drugo mesto za ostvarenje "bez naslova" i Antonine Poledice (26) iz Ivanjice za pesmu "park".

Knjaževačka publika imala je priliku da prisustvuje i premijernom predstavljanju debitanske knjige prošlogodišnjeg dobitnika "Timočke lire", Nemanje Ćurčića, "Svet posle svetla".

Milena Kulić 30. je dobitnica nagrade "Timočka lira", priznanja koje Radio Beograd 2 na Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu tradicionalno dodeljuje mladim pesnicima do 30 godina starosti, za najbolju pesmu poslatu na anonimni književni konkurs.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA