Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelena Lengold dobila nagradu "Branko Radičević" za ovu godinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je navedeno, Jelena Lengold prvi je laureat ove nagrade iz Srbije.

  • 0
Jelena Lengold Jelena Lengold / Foto: Stanislav Milojković

Prestižna međunarodna nagrada "Branko Radičević" pripala je ove godine uglednoj srpskoj pesnikinji i proznoj spisateljici Jeleni Lengold, saopštilo je danas "Brankovo kolo".

Na završnoj sednici 28. avgusta 2023. godine, ovu odluku jednoglasno je doneo žiri Brankovog kola u sastavu: predsednik Nenad Grujičić, Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović.

Kako je navedeno, Jelena Lengold prvi je laureat ove nagrade iz Srbije.

U obrazloženju žirija, između ostalog, navodi se da poezija Jelene Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi.

"Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjega jezika u njenim knjigama. Jelena Lengold slika svet kojem nedostaju radost i sreća, a strah se umnožava do pretećih razmera. Ona demistifikuje pesnike, njihove živote i vizije, ona peva 'o zvezdama koje ih preteći bodu u ramena' dok ljube 'nepoznate usne'", ističe se u saopštenju.

"Brankovo kolo" podseća da su poezija i proza Jelene Lengold prevedene na engleski, italijanski, poljski, danski, češki, bugarski, slovenački, mađarski, makedonski i albanski jezik.

Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće uručena Jeleni Lengold na svečanom zatvaranju 52. Brankovog kola 18. septembra u Karlovačkoj gimnaziji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA