Vreme čitanja: oko 3 min.

Aleksandar Tanurdžić dobitnik nagrade "Grozdana Olujić" za roman "Lakrimarijum"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Laureat Tanurdžić je istakao da je izuzetno zahvalan Fondaciji na dodeljenoj nagradi koja mu veoma znači, posebno jer mu je prva u karijeri

  • 0
Knjiga knjige Foto: Pixabay

Mladi književnik Aleksandar Tanurdžić dobitnik je nagrade "Grozdana Olujić" za svoj roman "Lakrimarijum" (Prometej, Novi Sad), za 2022. godinu, čija je svečana dodela održana danas u Vukovoj zadužbini.

Fondacija "Grozdana Olujić" i Srpska književna zadruga organizovali su drugo proglašenje i dodelu nagrade u Svečanoj sali navedene institucije.

Laureat Tanurdžić je istakao da je izuzetno zahvalan Fondaciji na dodeljenoj nagradi koja mu veoma znači, posebno jer mu je prva u karijeri.

"Velika je čast biti dobitnik nagrade koja nosi ime "Grozdana Olujić". Tako se nama mladima, ako se možemo tako nazvati, jer je konkurs do 35 godina, daje jak vetar u ledja. Želim da se zahvalim svim ženama, kao i svojoj junakinji u romanu Ani Katić", rekao je nagradjeni pisac.

Stručni žiri je nakon argumentovane rasprave jednoglasno odlučio da Nagradu "Grozdana Olujić" za 2022. godinu dobije roman "Lakrimarijum" Aleksandra Tanurdžića.

"Moram dalje da pazim šta radim i samo da nastavim da stvaram, pišem. Grozdana Olujić nam je ostavila veliki amanet. Nadam se da će i sledeće godine biti veliki odziv na ovaj konkurs, i da će nas čekati još mnogo dobrih knjiga", zaključio je Aleksandar Tanurdžić.

Nagrada "Grozdana Olujić" osnovana je sa ciljem da podstiče i promoviše stvaralaštvo mladih pisaca za decu i odrasle.

Dodeljuje se za najbolje prozno delo za decu i odrasle – roman, zbirku kraće proze, bajku – objavljeno na srpskom jeziku 2022. godine.

Dobitnik nagrade može biti autor do 35 godina starosti u godini objavljivanja knjige.

Žiri proglašava dobitnika ili dobitnicu na rođendan Grozdane Olujić, 30. avgusta, a građeni autor dobija plaketu i novčani iznos.

O nagradi odlučuje žiri u sastavu: profesor dr Predrag Petrović, dr Tijana Tropin i prof. dr Jelena Panić Maraš (predsednik).

U obrazloženju za nagradjeni roman "Lakrimarijum", žiri je naglasio da se u njemu nalazi nešto od osobina proze Grozdane Olujić - "tematizovanje osobenih ženskih likova i društvenog okruženja što ponekad nameće okove književnim junacima, koje je veoma često teško skinuti".

Kako je navedeno, novi roman "Lakrimarijum" predstavlja jednu u osnovi tabu temu - ženski sterilitet i sve probleme koje nosi sa sobom, te je težište pripovedanja okrenuto ka unutrašnjem svetu glavne junakinje Ane Katić.

"Autentično, živopisno, slikovito, autor romana "Lakrimarijum" prikazuje ličnu borbu za potomstvo, posrnuća i sunovrate, što se preliva i na sve ostale aspekte života junakinje. Psihološki veoma vešto izveden, roman ima za temu i sliku patnje junakinje, simbolično uokvirene lakrimarijumom - posudom za skupljanje suza za svom nerodjenom decom, za neoplodjenim embrionima i neuspelim veštačkim oplodnjama", zapisao je žiri.

Prva Nagrada „Grozdana Olujić“ dodeljena je u Srpskoj književnoj zadruzi 30. avgusta 2022. godine Ani Mariji Grbić za zbirku kraće proze “Srneća leđa”.

Grozdana Olujić (Erdevik, 1934 - Beograd, 2019) bila je srpska spisateljica, autorka romana i mnogih knjiga bajki, esejistkinja, prevoditeljka i antologičarka.

Legat Grozdane Olujić nalazi se u kući "Adligat" u Beogradu.

Dobitnica je mnogih književnih nagrada i priznanja, domaćih i stranih: Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije (2004), NIN-ova nagrada za najbolji roman (2009), nagrada Politikinog zabavnika (1980), tri nagrade Zmajevih dečjih igara uz povelju (2001), "Bora Stanković" (2018), nagrada za najbolju svetsku priču i nagrada za najbolju modernu bajku sveta (1994).

Dodeljen joj je viteški orden "Dannebrog", 31. avgusta 1977. godine.

Bila je počasni član Univerziteta u Ajovi (SAD) od 1970. i počasni građanin grada Osla (Norveška).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA