Vreme čitanja: oko 2 min.

Život jednog romana: Novo izdanje nagrađivanog romana "Elijahova stolica" Igora Štiksa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon skoro 20 godina od svog izlaska, roman "Elijahova stolica" Igora Štiksa dobija novo izdanje u Kontrast izdavaštvu, čime autor i izdavačka kuća izlažu poznati roman pred izazove novog čitanja

  • 0
Igor Štiks Foto: Promo/ Deni Kukura

"Elijahova stolica" je roman koji je u godini objavljivanja (2006) dobio dve nagrade za najbolju knjigu u Hrvatskoj, potom je preveden na 14 jezika, i konačno pretočen u sada već kultnu predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta koja će osvojiti Grand Prix BITEF-a 2011.

Ostvaren ubedljivim i suverenim predstavljanjem složenih ukrštaja područja pravde, morala, ljubavi i ljudske prirode, roman se potvrdio kao ostvarenje visokog dometa. Ovo novo izdanje odavno rasprodate knjige dolazi nam u trenutku kojem su novi usudi povesti, društvena kretanja i ratni vihori preteći nalik onima koji traju i na njenim stranicama.

Povodom izlaska novog izdanja "Elijahove stolice" biće upriličen susret sa autorom, koji će publici ispričati priču o životu svog romana, nakon čega će biti održan razgovor o mogućim novim interpretacijama ovog dela u kojem će učestvovati Jelena Nidžović, urednica izdanja, Sara Arsenović, novinarka na Radio Beogradu 2 i Uroš Krčadinac, multimedijalni umetnik i autor.

Razgovor o novom izdanju romana "Elijahova stolica" održaće se u sredu, 11. oktobra u 19h u KC Gradu.

Kontrast izdavaštvo Foto: Promo/ Kontrast izdavaštvo

Igor Štiks je pisac i univerzitetski profesor. Objavio je nagrađivane romane "Dvorac u Romanji" (2000) i "Elijahova stolica" (2006), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, te "Rezalište" (2017) i "W" (2019). Predstava "Elijahova stolica", u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Kod Bloomsburyja objavljuje 2015. studiju "Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship". Kourednik je zbornika "Citizenship after Yugoslavia" (2012), "Citizenship Rights" (2013) i "Welcome to the Desert of Post-socialism" (2015). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej "Pravo na pobunu" (Fraktura, 2010), a nedavno je objavio knjige "Aktivistička estetika" (2021) i "The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures" (s Krunoslavom Stojakovićem, 2021). S Vladimirom Arsenijevićem uređuje ediciju "Zajednička čitaonica". Štiks je i autor knjige pesama "Povijest poplave" (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA