Vreme čitanja: oko 1 min.

Igor Mirović i Srđan Malešević dobitnici Nagrade "Aleksije Vezilić"

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Igor Mirović i Srđan Malešević dobitnici Nagrade Aleksije Vezilić Foto: vojvodina.gov.rs

Igor Mirović i Srđan Malešević dobitnici su ovogodišnje nagrade "Aleksije Vezilić" za knjige pesama "Svetlo u svetioniku" u izdanju beogradske Izdavačke kuće "Laguna" i "Dok mi se oči plave" u izdanju novosadskog "Prometeja", jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Blagoje Baković – predsednik, Miroslav Aleksić i Đorđe Nešić.

Dobitnicima je nagrada uručena večeras u Zmajevu, a ustanovilo ju je istoimeno Udruženje za negovanje tradicije i kulture.

Nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Aleksija Vezilića, književnika, pedagoga i prosvetitelja, rođenog 1753. godine u Zmajevu. Vezilić je autor prve pesničke knjige objavljene na srpskom jeziku pod naslovom "O spokojnoj žiznji" 1788. godine u Beču.

Igor Mirović i Srđan Malešević dobitnici Nagrade Aleksije Vezilić Foto: Andrej Pap

"Ovo je prilika da kroz naše delo i kroz ime nagrade oživimo sećanje na Aleksija Vezilića, i da se predstavimo kao pesnici. Ovo i jeste podstrek da pišemo dalje, da tragamo za motivima i da nastavimo poetski niz imajući pre svega u vidu kao uzore i pesnike poput prvoznanog pesnika Aleksija Vezilića u našem narodu", istakao je Mirović, najavljujući svoju novu pesničku zbirku.

Srđan Malešević je rekao da je ova nagrada živi spomenik čoveku koji je učinio mnogo za srpsku kulturu.

Igor Mirović i Srđan Malešević dobitnici Nagrade Aleksije Vezilić Foto: Andrej Pap

Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević naveo je da se ta opština ponosi činjenicom da se upravo njihov sugrađanin smatra ocem srpske poezije. Rojević je ovom prilikom najavio i obnovu Doma kulture u Zmajevu sledeće godine.

Događaju su prisustvovali i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i direktor Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" Nenad Šaponja.

(Telegraf.rs)

Video: Jovan Ginić najbolji glumac Sarajevo Film Festivala, najbolji film "Kos kos kupina"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA