Vreme čitanja: oko 4 min.

Najavljeni 60. Beogradski međunarodni susreti pisaca, Vesni Goldsvorti dodeljena članska karta UKS-a

Vreme čitanja: oko 4 min.

Udruženje kniževnika Srbije najavilo je nove aktivnosti

  • 0
Udruženje književnika Srbije Foto: Nikola Tomić

Udruženje književnika Srbije (UKS), najstarije umetničko, esnafsko udruženje u Republici Srbiji, koje u kontinuitetu traje 118 godina, održalo je konferenciju za medije gde su najavljeni 60. Beogradski međunarodni susreti pisaca, manifestacija koja je tokom višedecenijskog trajanja u Beogradu okupila više od 1.500 književnika iz celog sveta.

Kako je najavljeno na konferenciji, na kojoj je bio i predsednik udružena, gospodin Miloš Janković, Beograd će ugostiti veliki broj pisaca iz različitih krajeva sveta. Takođe, planira se i debeogradizacija Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, pri čemu će gosti imati priliku da obiđu razne krajeve Srbije.

Takođe, Udruženje književnika Srbije biće zastupljeno na jednom od štandova na 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Napomenut je značaj "Književnih novina", koje imaju bogatu tradiciju i koje i dan danas izlaze. Brojevi će biti i digitalizovani, tako da će se ove novine čitati i preko digitalnih sredstava.

Udruženje književnika Srbije Foto: Nikola Tomić

Ono što je zanimljivo jeste da je konferenciji prisustovala i čuvena književnica Vesna Goldsvorti, kojoj je dodeljana članska kartiza udruženja.

Inače, ovogodišnji jubilarni Susreti održaće se od 20. do 23. oktobra 2023, a planirani su ambiciozno sa ciljem da se revitalizuje i afirmiše misija Udruženja književnika Srbije, kao i da se oči nacionalne, kao i međunarodne javnosti usmere ka Srbiji koja koja kontinuirano i ravnopravno, kada je o kvalitetu reč, vodi književni dijalog sa svetskim kulturama, iznedrivši i jednog Nobelovca, gospodina Ivu Andrića, tuda je UKS učinio maksimum da, uprkos hroničnom nedostatku budžetskih sredstava, okupi u Beogradu renomirana svetska književna imena iz 19 zemalja. To su: Tea Obreht (SAD), Vesna Goldsvorti (Velika Britanija), Cernail Sain Anand (Indija), Klaudija Pićino (Italija). Tone Peršak (Slovenija), Federiko Vite (Meksiko), Hristo Petreski (Makedonija), Novica Sovrlić (Kosovo, Srbija), Hristina Mrša (Republika Srpska), Hadžem Hajdarević (BiH), Elena Buevič (Ukrajina), Lidie Romanska (Češka), Julija Brikova (Rusija), Štefan Cifra, Jan Tazberik i Miroslav Demak (Slovačka), Atila Sabo Palok i Gabrijela P. Lerinc (Mađarska), Aleksios Panagopulos (Grčka), Slavomir Gvozdenović i Lučijan Aleksiju (Rumunija), Novica Đurić, Čedomir Vukićević i Dragan Alorić (Crna Gora), Osman Ozturk (Turska) i Antoan Simon (Francuska).

Programom ovih Susreta obuhvaćeni su i turistički sadržaji, kako bi gosti poneli najlepši utisak iz grada domaćina, kao i iz Mrčajevaca, Sremske Mitrovice i sa Zlatibora, gde će prisustvovati književnim događajima koji se tradicionalno održavaju tokom BMSP. Nakon Svečanog otvaranja na kojem je ovogodišnji besednik Đorđe Sibinović, član UO UKS, a koje je planirano u subotu, od 10:00 sati u Narodnoj biblioteci Srbije, učesnici BMSP će obići Hram Sv. Save, Muzej Nikole Tesle, Čuburski park i skulpturu „Beogradski čitač", a biće upriličeno i panoramsko razgledanje grada, kao i poseta Muzeju SPC.

Trudeći se da jubilarni Susreti budu i sadržajno inovativni, pisci će imati priliku da razgovaraju sa mladom publikom, sa svojim sadašnjim i budućim čitaocima, pa je shodno tome u saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu i Gimnazijom „Uroš Predić“ u Pančevu organizovan susret sa studentima i gimnazijalcima ovih obrazovnih ustanova.

Kako se ove godine termin održavanja BMSP poklapa sa održavanjem Sajma knjiga, organizatori Susreta su se potrudili da učesnicima omoguće da prisustvuju otvaranju ovog sajma, a zahvaljujući podršci Pošte Srbije, UKS će imati reprezentativan štand na kojem će učesnici Susreta moći ne samo da predstave svoje stvaralaštvo i svoje biografije, već i da potpisuju knjige i iskoriste boravak u Beogradu za razgovor sa aktuelnim ili budućim prevodiocima i izdavačima. Poslednji dan 60. BMSP, nedelja, 22. oktobar, biće ispunjen književnim događajima koji na poseban način obeležavaju jubilej ove manifestacije. Od 11:00 sati, a u sklopu Mrčajevačkih pesničkih susreta koje organizuje Književno društvo „Mrčajevci" pod pokroviteljstvom UKS-a i Grada Čačka, koji je ovogodišnja nacionalna prestonica kulture, biće po 20, put dodeljena Međunarodna nagrada „Povelja Morave". U kategoriji za inostranog pisca laureat je indijski književnik, Prof. dr Anand Sain Džernail, a srpski nosioci ove respektabilne nagrade su Grozdana Lalić i Dragomir Ćulafić. Imena dobitnika će, uz dosadašnje, ostati uklesana na Pesničkoj steni, koju je osmislio i podigao na brdu usred Šumadije - Lune Levajac, mrčajevački književnik i član UO UKS.

Udruženje književnika Srbije Foto: Nikola Tomić

Istoga dana i u isto vreme održaće se i tradicionalna književna manifestacija u Sremskoj Mitrovici kojom prilikom gosti postaju Počasni građani carskog grada Sirmijuma, kao i „Pesničke vatre Zlatiborske", koje uz UKS organizuje i Kulturno prosvetna zajednica Srbije, a uz Opštinu Čajetina i Turističku organizaciju Zlatibor - kao realizatore Programa.

Ovogodišnji jubilarni 60. BMSP završiće se svečanom dodelom nagrade "LUNA VIRINO“, koju su povodom Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, na predlog UKS-a, ustanovili Muzej knjige ADLIGAT i Modna kuća „Luna“. Ova godišnja nagrada će se dodeljivati književnicama koje svojim umetničkim rukopisom akcentuju duhovno stvaralaštvo i kulturne i naučne vrednosti, uz isticanje značaja multikulturalnosti i uz očuvanje i širenje duha tolerancije i različitosti. Prva dobitnica nagrade je američka spisateljica Tea Obreht, inače rođena Beograđanka koja već duže vreme živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tradicionalni tribinski program koji uređuje i vodi Vid Maslovarić, potpredsednik UKS-a, posvećen je aktuelnim i značajnim jubilejima: 75-ogodišnjici objavljivanja „Književnih novina", glasila UKS-a; izdavaštvu UKS-a; 70-ogodišnjici od prvog izdanja Egziperijevog „Malog princa"; stvaralaštvu Anice Rebac i „Ženskom slovu", a održavaće se tokom 60. BMSP i trajanja Sajma knjiga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA