Vreme čitanja: oko 3 min.

Najavljen Sajam knjiga u Beogradu, akademik Dušan Kovačević: U svetu strašnih izveštaja, knjiga služi kao lek

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sajam knjiga biće otvoren 21. oktobra u 18 časova, a trajaće do 29. oktobra

  • 0
Najavlje Sajam knjiga u Beogradu Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće 21. oktobra (18:00) pisac i izdavač Vladislav Bajac, a na manifestaciji koja traje do 29. oktobra učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva, najavili su danas organizatori.

Koordinatorka projekta Ljiljana Šoškić je rekla na konferenciji za novinare da na 66. Sajmu knjiga, čiji je slogan "Živele knjige", posetioce u Halama 1, 2 i 4 očekuje oko 500 programa, da će 26. oktobar biti Školski dan, kao i da će tada biti dodeljene sajamske nagrade najboljim izdavačima.

Šoškić je rekla da su organizatori sajma "posebno zadovoljni velikim interesovanjem posetilaca", iz Beograda, Srbije i regiona, što je "kompliment, ali i obaveza da sve bude organizovano na profesionalan način".

"Nadamo se da će poseta prevazići prošlogodišnju", navela je Šoškić.

Predsednik odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević je istakao da je za njega sajam jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, istakavši da oko "200.000 ljudi dolaze u ovim teškim vremenima da kupe ili pogledaju najnovije naslove".

"To je nešto što vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi. Mislim na činjenicu da će sajam ove godine imati jednu lekovitu dimenziju. U svetu strašnih izveštaja koje svakodnevno stižu knjiga služi kao lek", naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, vesti "katastrofalno podsećaju na neka vreme iz 20. veka", a sajam je tu da "bude nešto što će ljude oraspoložiti i uneti malo svetlosti".

Ocenivši da Francuska kao zemlja počasni gost dovodi svoju reprezentativnu selekciju pisaca, poznatih u svetu, Kovačević je dodao i da je "interesovanje za 66. Sajam izuzetno", što zna na osnovu prijatelja koji su mu se javili i koji će doputovati.

"Nekad sam dolazio na sajam u društvu sa Borislavom Pekičem, Borislavom Mihailovićem Mihizom i Danilom Kišom, a sad šetam njihovim ulicama na sajmu, i to mi je privatno osećanje koje nije baš najlepše. Živimo dok knjige postoje", poručio je Kovačević.

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je ponovio da je velika čast što će njegova zemlja biti počasni gost Sajma knjiga, i da će Francuska na svom štandu imati puno dešavanja, u okviru programa koji je "lep i bogat", sa oko 50 događaja.

Kako je najavljeno, na otvaranju će učesnike Sajma u ime Francuske pozdraviti pisac Matijas Enar, a nasajam dolaze i Tomas Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi.

Pjere je istakao, između ostalog, da će štand francuske imati svakodnevne događaje za decu, učenike i studente, dok će na Školski dan 26. oktobra obeležiti 80. godina od izlaska knjige "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija, a isti dan stiže i autoor manga stripa "Radiant" Toni Valente.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić je podsetila da je Sajam knjiga najznačajnija kulturna manifestacija Beograda, a "radost koje nam knjige pružaju nemaju cenu".

Mihailović Vacić je podsetila na značaj francuske literature i umetnosti, istakavši da je sigurna da će Francuska kao počasni gost biti inspiracija i da će podsetiti "na bogatstvo reči i njihovu sposobnost da oblikuju svet oko nas".

"Knjige su kamen temeljac kulture, ali i most koji nas spaja sa drugima", istakla je Mihailović Vacić.

Umetnička direktorka Sajma knjige Sanja Milić je podsetila da na sajam dolaze i pisci Žoao Tordo iz Portugalije, Kejt Mos i Sajmon Sibag Montefjore iz Velike Britanije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA