Vreme čitanja: oko 3 min.

"Gonkur je Sveti gral među nagradama. Vi onda prodajete 400.000 primeraka i pisac postane bogat"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Nagrade su kao vozovi koji vas voze na važno mesto. Ali ako niste ušli u voz - gotovo je", ocenila je Kuse

  • 0
Knjiga knjige Foto: Pixabay

Pisac Vladislav Bajac nije nagrađen za svoju najkultniju knjigu, Francuz Matijas Enar smatra da je dobio Gonkur kao rezultat slučaja, Katrin Kuse je posle nagrade čitalaca napustila stalan posao, dok su za Ljubicu Arsić nagrade potrebne jer utiču na javnost, zaključeno je večeras na okruglom stolu "Književne nagrade i podrške piscima".

Na skupu održanom u okviru Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, dobitnik mnogobrojnih domaćih i stranih književnih nagrada Vladislav Bajac je naveo da od njegovih knjiga nagradu nije dobila ona "koja je možda ostala najkultnija - 'Knjiga o bambusu' ".

"Bavi se zen budizmom i dalekoistočnom filozofijom. Mir uma, meditacija, razmišljanje o životu. Ali je druga, važnija stvar, u kontekstu najveće i najvažnije nagrade koja postoji - da vam knjiga traje", istakao je Bajac.

Iako smatra da ne treba reći da pisci sanjaju da budu večni, Bajac je dodao da "jeste san knjige same po sebi da traje što duže", o čemu svedoči "Knjiga o bambusu".

Dobitnik Gonkurove nagrade za roman "Kompas", Enar (Mathias Enard) je primetio da autor može znati koliko je ljudi kupilo njegovu knjigu, ali nikad ne može znati koliko ih je pročitalo.

Prema njegovim rečima, u Francuskoj Gonkurovu nagradu dobijaju vrlo raznoliki pisci i dela, zato što se stalno menjaju članovi žirija i samim tim se nagrade menjaju vremenom.

"U jednom trenutku ste vi dobitnik jedne godine. Da li bih dobio ponovo tu nagradu sa istom knjigom sledeće ili prethodne?", zapitao se Enar.

Francuski pisac je ocenio da je Gonkur nagrada koja izaziva veliku prodaju nagrađene knjige, oko koje se stvori "čitava medijska oluja koja traje dosta dugo, i još putujete po svetu".

"Ali treba je uzeti onakvom kakva jeste - to je slučaj u odnosu na neke varijable", naveo je Enar.

Kuse (Catherine Cusset) je priznala da je često bila u užem izboru za nagrade za Gonkur nagradu, ali je na kraju dobila od čitalaca časopisa El, za knjigu "Le problème avec Jane", što je bilo "vrlo laskavo, prijatno i neočekivano".

"Ustanova nagrade u Francuskoj je vrlo važna i ne treba zanemariti njen ekonomski uticaj. Gonkur je Sveti gral među nagradama. Vi onda prodajete 400.000 primeraka i pisac postane bogat. Svaka nagrada ima neki uticaj. Nema ih mnogo koje su važne, ali mogu promeniti život piscu", rekla je Kuse.

Nakon nagrade El, Kuse je zaradila određen novac koji joj je omogućio da napusti posao na univerzitetu, ali upozorava da nagrade u Francuskoj piscima mogu biti opterećujuće, jer su svi pod pritiskom da objave novi naslov u septembru kada je početak književne godine.

"Nagrade su kao vozovi koji vas voze na važno mesto. Ali ako niste ušli u voz - gotovo je", ocenila je Kuse.

Arsić je priznala da nije očekivala da će dobiti Andrićevu nagradu jer je priču "Maco, da li me voliš" pisala neopterećeno, lagodno i sa uživanjem, i smatrala ju je važnom jer je namenjana pripovetkama, a ne popularnijem romanu, dok joj je najvažnija prva koju je dobila - "isidorinim stazama", za roman "Ikona".

Ocenivši da su nagrade potrebne jer utiču na javnost, Arsić je primetila da danas postoji "sivilo medijsko sa prodorom glumaca, fudbalera, blogera, manekeki koji kreću da pišu ulaze i ulaze u zonu koja im apsolutno ne pripada".

"Takav odnos utiče i na žiri i mnjenje i nagrade", upozorila je Arsić, koja je dodala da se "talenat prenebrgava u poplavi svega i svačega".

Bajac je ocenio da je odluka o nagradama pitanje ukusa i da se dešava da bude izabrana knjiga kojaje u ravni sa još četiri ili je gora od ostalih.

NIN-ova nagrada može pogurati knjigu do 50.000 prodatih primeraka, a Bajac je dodao da smo "imali nekoliko slučajeva prelaska preko 100.000 za vrlo čudne knjige, jer su vanknjiževni kriterijumi bili u igri".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA