Vreme čitanja: oko 1 min.

Autorka Harija Potera protiv novog zakona o rodnom izjašnjavanju: "Ovo je napad na prava žena"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rouling je bila otvorena u svojoj kritici svega što vidi kao napad na prava žena koje dolaze od strane transrodnih aktivista. Neretko je govorila o svojim stavovima po pitanju trans osoba, ali i korišćenja i formiranja roda

  • 2
J. K. Rowling, Dž. K. Rouling Dž. K. Rouling / Foto: Tanjug/AP

Spisateljica Dž K. Rouling kritikovala je nova rodna koja dozvoljavaju optuženima na sudu da se izjašnjavaju u kom rodu žele, rekavši da bi ona mogla da retraumatizuju žene koje su žrtve nasilja od strane muškaraca.

Autorka Harija Potera ne za svom X nalogu (nekadašnji Tviter) kritikovala je presudu glavnog sudije Južne Australije Krisa Kurakisa u kojoj se kaže da je "upotreba željene rodne zamenice stvar poštovanja i važna komponenta za obezbeđivanje poverenja javnosti u pravilno sprovođenje pravde".

U presudi, koja će regulisati rad sudova u državi, navedeno je da advokati mogu da "razmotre rodne zamenice osobe i njenu željenu titulu... ovo uključuje, ali nije ograničeno na, advokate, stranke, svedoke, tumače".

Rouling je rekla da bi to moglo da posluži kao forma zlostavljana koja je odobrena od strane države.

"Tražiti od žene da na sudu svog muškog silovatelja ili nasilnog napadača naziva 'ona' je oblik zlostavljanja koje je odobrila država. Žene žrtve muškog nasilja su dodatno traumatizovane time što su prisiljene da govore laž", napisala je Rouling.

Presuda, objavljena u sredu, sada je na snazi.

Rouling je bila otvorena u svojoj kritici svega što vidi kao napad na prava žena koje dolaze od strane transrodnih aktivista. Neretko je govorila o svojim stavovima po pitanju trans osoba, ali i korišćenja i formiranja roda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    5. novembar 2023 | 15:48

    Bravo Dzoan! Ali slabo ko slusa...

  • Перагеније

    5. novembar 2023 | 20:07

    "Ovo je napad na prava žena" - УПРАВО тако. Некада су Енглези оснивали искључиво мушке клубове. Сада се женама проглашавају свакакви - није лако бити жена међу англосексонцима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA