Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrijarh i ministarka Gojković na promociji knjige "Riznica Saborne crkve"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Riznica, sa predmetima koji su nastali u periodu od 17. do 20. veka, predstavlja deo svedočanstva o duhovnom, istorijskom, kulturnom i umetničkom značaju i nasleđu srpskog naroda

  • 0
Maja Gojković Patrijarh Porfirije Foto-montaža: Tanjug/Sava Radovanović, Srpska pravoslavna crkva

Promocija knjige "Riznica Saborne crkve u Beogradu", autora Vuka Dautovića, Igora Borozana i đakona Budimira Kokotovića, biće održana u ponedeljak 20. novembra u 18.30 časova u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

U okviru promocije biće predstavljeni i izabrani predmeti iz te riznice, a pozdravnu reč će uputiti partijrh srpski Porfirije i potpredsednica vlade i ministar kulture Republike Srbije Maja Gojković, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Početkom 2023. godine, u saradnji Muzeja Srpske pravoslavne crkve i Saborne crkve u Beogradu, a po blagoslovu patrijarha Porfirija, pokrenut je projekat pod nazivom "Otvorimo riznicu Saborne crkve" koji ima za cilj da se izvedu konzervatorsko-restauratorski radovi na vrednim predmetima riznice hrama Svetog arhangela Mihaila kako bi se trajno sačuvali za buduća pokolenja i učinili dostupnima javnosti.

Riznica, sa predmetima koji su nastali u periodu od 17. do 20. veka, predstavlja deo svedočanstva o duhovnom, istorijskom, kulturnom i umetničkom značaju i nasleđu srpskog naroda, koje je više od tri veka, baštinio prvo stari, a potom i novi Saborni hram.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA