Vreme čitanja: oko 2 min.

Promocija knjige "Srbi koji su zadivili svet" autora Dragana Miloševića, a u izdanju Fondacije "Braća Karić"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodica Karić je odavno zagledana u srpske zadužbinare i neimare, ktitore i darodavce. Crkvene knjige svedoče da su Karići svoje prve takve poslove organizovali još davne 1763. godine postavljajući stabilne temelje za svoje buduće generacije

  • 0
Knjiga "Srbi koji su zadivili svet" Foto: Promo/ Arhiva Fondacije Braća Karić

I kako Karići osmisliše, tako i stvoriše: godine 1979, još u rodnoj Peći, osnovali su Socijalni savet, kao preteču Karić fondacije, sa vizijom dalekog trajanja u budućnosti. Danas je Fondacija "Braća Karić" moderna institucija, graditelj mostova među narodima i ljudima, čuvar tradicije i bogate kulturne baštine Srba.

Više od četrdeset godina vodi nas ideja očuvanja i negovanja naših korena, običaja, materijalne i duhovne kulture srpskog naroda. Duboko verujemo da su očuvanje jezika, pisma, istorije i kulturne baštine najsigurniji i najbolji način očuvanja identiteta naroda, ali i njegove promocije i afirmacije u savremenoj civilizaciji.

Odgovorni prema našem narodu i državi, ne prepuštamo zaboravu naša ali ni stvaralačka dostignuća drugih nacija, posebno najkreativnijih i najuspešnijih pojedinaca. Dok je tako uvereni smo da smo na sigurnom i časnom putu ka budućnosti.

Zato su i knjige u izdanju Fondacije Braća Karić brižljiv odabir domaćih i stranih autora, vrsnih umetnika i stvaralaca.

Promocija knjige Foto: Promo/ Arhiva Fondacije Braća Karić

Knjiga "SRBI KOJI SU ZADIVILI SVET" autora Dragana Miloševića je svojevrsno putovanje kroz našu istoriju, od praistorije do ovovremenih dana. Kroz priče o velikim Srbima i Srpkinjama, od Cara Konstantina do Novaka Đokovića i drugih srpskih "junaka našeg doba", ćitajući ovu knjigu, kao da plovite po uzbudljivom moru srpske istorije.

Stvarajući ovu knjigu autor je pokazao da je hrabar, pravdoljubiv i neprikosnoveni čuvar srpskog identiteta i bogate srpske kulturne baštine.

Šetajući kroz vremena od Lepenskog Vira, Starčeva i Vinče, preko antike, srednjeg i novog veka do moderne, Dragan Milošević otvara prozore muzeja u kojem su i braća Sokolović, Matija Ban, Milica Tomić, Pit Maravić i drugi velikani, čije nas je postojanje unapredilo i učinilo bližima svetu.

Kako bi preneli svoje utiske nakon čitanja knjige, i o značaju da se knjiga o znamenitim Srbima koji su zadivili svet nađe pred čitaocima, na promociji su govorili Milanka Karić osnivač Fondacije Braća Karić, Žana Živaljević novinar, prof.dr.Miladin Radisavljević i književnik Veselin Dželetović.

Promocija knjige Foto: Promo/ Arhiva Fondacije Braća Karić

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor, književnik i hroničar Dragan Milošević, istakavši koliko mu je bilo važno da napiše knjigu o znamenitim Srbima koji su ostavili veliki trag u svetu ali i u nacionalnoj i kuturnoj baštini Srbije.

Velikani iz ove knjige, i veliki broj drugih značajnih Srba, ogroman su i neprocenjivo vredan nacionalni resurs, pomoću koga se najbrže i najizvesnije može probuditi vera da treba i može biti bolje.

Knjiga "Srbi koji su zadivili svet" autora Dragana Miloševića koja je izašla u izdanju Fondacije "Braća Karić", danas je pred vama, a sutra bi trebalo da bude pred našim potomcima, kao svedočanstvo o Srbima koji su svojom delima zadivili svet, i zalog je budućim generacijama da im oni budu inspiracija i uzori.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA