Vreme čitanja: oko 4 min.

Detektivski roman “Polje meduza” Ota Oltvanjija predstavljen je sinoć u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novi roman je prvi put prezentovan na ovogodišnjem medjunarodnom Beogradskom sajmu knjiga

  • 0
Knjige Foto: Pixabay

Detektivski roman „Polje meduza“ pisca Ota Oltvanjija predstavljen je sinoć u prisusvu pisca u kafeteriji Bukmarker beogradske knjižare Delfi SKC.

O knjizi su, pored autora, govorili književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i urednik Zoran Penevski, uz moderatora Tanju Vučković ispred izdavačke kuće “Laguna”.

Novi roman je prvi put prezentovan na ovogodišnjem medjunarodnom Beogradskom sajmu knjiga.

Pisac Oto Oltvanji je na početku promocije svog novog romana istakao da je za njega zaplet u knjizi nešto uvek posebno, te da pokušava da se “izleči” zapletom.

Uvek krećem od zapleta, što treba činiti ako autori žele da podignu književnost na znatno viši nivo. Mi “zaplićemo” priču romana kada započinjemo zaplet. Uvek polazim od zapleta, ali mi se onda desi da nekako brzo dobijam likove. Mada, više polazim od glavnog lika, u ovom slučaju to je Skeptik”, približio je nakratko Oltvanji sam proces stvaranja svojih dela.

Glavni junak romana samo želi da otkrije šta se desilo sa njegovom ženom o čijoj se sudbini ne zna ništa poslednjih 10 godina. Za taj posao nema idealnijeg od Skeptika – nekad novinara, danas majstora za rešavanje problema. I tako polazeći za davno ohlađenim tragovima, Skeptik će morati da se probije kroz armiju svedoka i potencijalnih osumnjičenih za nestanak, od ostarelog rokera, preko nudističkog kluba do poslovno-političke elite nekadašnje države.

Istraga će ga odvesti do još intrigantnije 30-godišnje misterije u Rovinju. Postavlja se pitanje - da li postoji konkretan krivac koji upravlja događajima iz senke?

Tanja Vučković, PR menadžer kuće “Laguna” smatra da je „Polje meduza“ savremeni triler i hronika jednog društva, koji publika želi da čita odmah, te da je od onih romana koji se ne ispuštaju iz ruku. Ona je takodje ocenila da je kod nas triler scena u domaćoj književnosti izuzetno potentna, sve jača i u povoju, domaći autori se sve više odlučuju da pišu krimi priče, detektivske romane.

“Veoma značajne stvari se dešavaju na tom planu pisanja i objavljivanja trilera, čak mi se čini da se svi ti autori medjusobno pomažu i podržavaju. Triler je svakako najpopularniji žanr u svetu, ne samo u Americi!”, rekla je Tanja Vučković.

Kako je navedeno iz “Lagune”, u romanu “Polje meduza”, Oto Oltvanji je stvorio delo sa širim kulturno-istorijskim planom, od socijalizma do tranzicionog kapitalizma, od bivše Jugoslavije do današnjeg Beograda, i nazad u ispisanoj književnosti tuge, nezalečenih porodičnih odnosa i neobičnih balkanskih sudbina.

Urednik Zoran Penevski je primetio da autor Oltvanji piše žanr noar, kao što postoji film noar, gde je u fokusu neki detektiv u potrazi za rešenjem nekog zamršenog zločina, a na tom putu nailazi na raznu galeriju likova.

“Ovde imate ponor prošlosti, jedan ambis praiskonske, metaforične i simbolične slike sa sjajnim dijalozima koje Oto ima u svojim književnim delima. U pitanju su arhetipske slike u romanu sa veoma funkcionalnim dijalozima koji daju kvalitet likovima. U tome je značajno umeće Ota Oltvanjija”, naveo je urednik Zoran Penevski.

Oto Oltvanji (52) je rođen u Novom Sadu, odrastao je u Subotici, živi i radi u Beogradu od 1991. godine. Autor je romana “Crne cipele” (2005), “Kičma noći” (2010), “Iver” (2015).

Studirao je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a u Subotici je bio veoma aktivan na lokalnoj strip i književnoj sceni.

Književna kritičarka Vladislava Gordić Petković je analizirala da žanrovska književnost, gde spada Oltvanji, najviše duguje američkom piscu i poeti Edgaru Alanu Pou (1809 – 1849), koji je začetnik misterije i krimi tematike.

“Svaki dobar detektivski roman nudi tu vrstu predvidljive linije zapleta. I na tom putu ka razrešenju priče, ka raspletu, mi kao čitaoci uživamo u samom procesu, putujemo sa piscem i junakom do kraja”, naglasila je Petković Gordić.

Od početka devedesetih godina, Oltvanji je objavio oko 50 pripovedaka u časopisima i antologijama, kao u zbirci “Priče misterije i magije” (2017). Takodje, on je autor krimića za decu “Kako sam postao detektiv” (2019), a dobitnik je nagrade “Stanislav Lem” za fantastiku u književnosti, prema tom poljskom piscu SF romana, koji je stvorio čuveni “Solaris”.

Autor Oltvanji se osvrnuo na svog junaka Skeptika i otkrio da je zamislio da njegova sudbina može da se nastavlja, te da “Polje meduza” nije definitivno sve što je imao da kaže o njemu.

On je otkrio da je skoro napisao tri priče koje se bave srpskim piscem Borislavom Pekićem, prvim albumom britanske hard rok grupe “Led Zeppelin” i – mačkama.

“Zamislio sam Skeptika kao trilogiju. Voleo bih uskoro da krenem sa pisanjem drugog dela romana o Skeptiku, mislim da će mi biti mnogo lakše sada kada sam objavio prvi roman. Ipak, ne volim da pričam mnogo o delu koje je u nastajanju ili će se tek stvarati”, rekao je Oltvanji.

Onda je otkrio da je u nastajanju “Polja meduze” prvi put u književnoj karijeri imao iskustvo konsultacije sa pravim policajcima. Tako je svoj rukopis davao na čitanje muškim predstavnicima zakona koji su mu pomagali oko nekih rešenja, bili su blagonakloni, da bi ga kasnije uputili ka jednoj kriminalističkoj inspektorki.

“Lik Vanje u mom romanu je upravo ta žena, dakle stvarna je osoba, odnosno bila mi je inspiracija. Pažljivo je čitala “Polje meduze”, doterivala je stvari, i uvek je redovno samo vikala - “E, ovo ne može”, šta god to bilo. Naravno, poslušao sam stručni savet i ispravljao sam pojedinosti za koje je ona rekla da ne mogu da ostanu takve. Ono što mi je posebno bilo drago jeste da i pored tih raznih njenih zamerki i stručnih prepravki, prepoznao sam da joj se moj roman veoma svideo”, zaključio je pisac romana “Polje meduza” – Oto Oltvanji.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA