Vreme čitanja: oko 1 min.

Smešno, tužno i istinito – "Ludi kralj" Veljka Ivanovića u prodaji od 6. decembra

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ludi kralj" Željka Ivanovića otkriva i pokazuje dubinu propasti jednog društva. Svi socijalni šavovi su popucali, svaka nepodopština je normalna, svi su razjedeni opštom ali i sopstvenom krivicom

  • 0
Laguna Foto: Promo/ Laguna

Prema rečima autora, "’Ludi kralj’ nije drama o pojedincu već o nama. To je priča o mentalitetu i jednom vremenu, kraljevima koje smo birali i koji su od društva napravili ludnicu. Minule tri i po decenije, junake i događaje jednog vremena, sve doskora sam opisivao isključivo kroz novinarske analize i kolumne, što me je na kraju inspirisalo da ih stavim u dramsku formu, koja mojim junacima, a i meni kao autoru, puno više odgovara. Manje je ljutnje i neprijateljstva, a više smijeha i suza".

Autor se spretno poigrava jednim sasvim ljudskim porivom, posebno prisutnim u totalitarnim ili autokratskim vladavinama: potrebom da se zamisli kako će završiti diktator. Hoće li ga snaći (pravedna) kazna ili će se, nekako izvući?

Željko Ivanović, urednik Vijesti iz Podgorice, je rođen u Nikšiću 1962. Završio je FPN u Beogradu, novinarski smer, što ga nakon povratka u Crnu Goru usmerava ka medijima. Jedan je od pionira nezavisne štampe u regionu bivše Jugoslavije, izdavač, novinar, kolumnista, filmski producent, građanski aktivista, član i saradnik brojnih međunarodnih organizacija koje promovišu slobodu govora i ljudska prava. U septembru 2022. primio je u Vašingtonu prestižnu nagradu američkog TLN (Transatlantic Leadership Network) za izuzetnost i kritičnost u komentarima. Uz njega nagradu je na istoj ceremoniji, u kategoriji izveštavanja o korupciji, dobila i Maria Resa, nobelovka sa Filipina.

"Ludog kralja" možete nabaviti od srede 6. decembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA