Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodeljene Nobelove nagrade: Jon Fose dobio onu za književnost

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nobelova nagrada se dodeljuje uz iznos od 11 miliona švedskih kruna ili oko milion američkih dolara

  • 0
Dodela Nobelove nagrade Foto: Tanjug/AP/Claudio Bresciani/TT

Švedski kralj Karlo XVI Gustav danas je na svečanosti u Stokholmu dodelio Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu i ekonomiju i književnost.

Nobelova nagrada se dodeljuje uz iznos od 11 miliona švedskih kruna ili oko milion američkih dolara.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je norveški pisac i pesnik Jon Fose.

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Pjer Agostini sa Univerziteta Ohajo Stejt u SAD, Ferenc Kraus sa Plank Instituta za Kvantnu optiku i Univerziteta Ludvig Maksimilijan iz Minhena u Nemačkoj i An L’Uilije sa univerziteta Lund u Švedskoj za rad na istraživanju elektrona.

Nobelovu nagradu za hemiju dobili su dvojica američkih naučnika Mungi G. Bavenda i Luis Brus, kao i ruski naučnik Aleksej I. Jekimov za otkriće i razvoj kvantnih tačaka koje se koriste u modernim LED televizorima.

Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu za 2023. godinu dodeljena je naučnicima koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNK vakcine protiv kovida-19 Katalin Kariko i Dru Vajsman, dok je Nobelovu nagradu za ekonomiju dobila Amerikanka Klaudija Goldin za istraživanje uloge žena na tržištu rada.

Dodela Nobelove nagrade Jon Fose je dobitnik Nobelove nagrade za književnost Foto: Tanjug/AP/Claudio Bresciani/TT

Deca iranske aktivistkinje za ljudska prava Narges Mohamadi koja se nalazi u zatvoru u Iranu primila su danas u njeno ime Nobelovu nagradu za mir na svečanosti u Oslu.

''Narod Irana će prevazići autoritarizam nametnut od vlade koja je izgubila legitimitet i podršku javnosti'', poručila je Mohamadi u govoru koji su na dodeli nagrade pročitala njena deca.

Mohamadi je dobila nagradu zbog svoje nenasilne borbe za prava žena i promovisanja jednakosti i ljudskih prava, uprkos teokratiskim liderima Irana.

Aktivistkinja služi zatvorsku kaznu zbog više optužbi, uključujući i navodno širenje propagande protiv Islamske republike.

U Oslu je simbolično predstavljena kroz portret i praznu stolicu, koja služi kao podsetnik da je Mohamadi jedna od malobrojnih dobitnika nagrade koji nisu mogli da prisustvuju ceremoniji dodele.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA