Vreme čitanja: oko 3 min.

Čitalac godine devetogodišnji Dimitrije: Biblioteka grada Beograda proslavila svoj dan uručenjem nagrada

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nagrada BGB za "Čitaoca godine 2023." pripao je devetogodišnjem Dimitriju Miloševiću iz opštine Voždovac, kao najaktivnijem čitaocu, u kategoriji deca do 14 godina, kome je pozajmljen najveći broj knjiga iz biblioteke

  • 0
Nagrade Biblioteke grada Beograda Foto: Zorana Mandić/ATAImages

Biblioteka grada Beograda (BGB) danas je proslavila svoj dan dodelom nagrada "Marija Ilić-Agapova“, "Gligorije Vozarović“ i "Čitalac godine“, pred brojnim zvanicama u svom sedištu u Knez Mihailovoj ulici.

Na svečanosti u BGB-u, nagrada "Marija Ilić Agapova" pripala je doktorki bibliotekarstva i profesorki Univerziteta u Beogradu u penziji Desanki Stamatović za njen izuzetan i stručni doprinos bibliotekarstvu, kao autorki više desetina članaka, studija, istraživačkih radova i elaborata.

Žiri u kome su biblioteki Beba Stanković, Olivera Nastić i Dušanka Ševo u jednoglasnoj odluci je ocenio da šest decenija rada s knjigom Stamatovićeve "oslikavaju i stasavanje bibliotekarstva kao važnog segmenta jugoslovenske i srpske kulture", a dobitnica je "ostavila nezamenjiv i neizbrisiv trag u bibliotečno-informacionoj struci".

U pročitanoj poruci, odsutna Stamatović je izrazila veliku zahvalnost na visokoj nagradi i istakla da je iznenađena koliko su u BGB-u dobro pratili njen rad.

Nagrada "Gligorije Vozarović" za najboljeg izdavača u 2023. godini je pripala kući "Agora", odlučio je jednoglasno žiri u sastavu direktorka BGB Jasmina Ninkov i akademici Miro Vuksanović i Mihailo Pantić.

"Izdavačka kuća 'Agora' nastavlja sa negovanjem tradicije objavljivanja kvalitetne domaće i inostrane literature, kao i misije očuvanja i življenja književnosti u savremenom društvu", naveo je žiri, a nagradu je primio direktor "Agore" Nenad Šaponja.

Nagrada BGB za "Čitaoca godine 2023." pripao je devetogodišnjem Dimitriju Miloševiću iz opštine Voždovac, kao najaktivnijem čitaocu, u kategoriji deca do 14 godina, kome je pozajmljen najveći broj knjiga iz biblioteke.

Nagrade Biblioteke grada Beograda Foto: Zorana Mandić/ATAImages

"Povelja za izuzetan doprinos" dodeljena je novinarki lista Politika Aleksandri Kurteš za njeno promovisanje knjige, čitanja i aktrivnosti BGB tokom 2023. godine, na osnovu jednoglasne odluke komisije u kojoj su bili zaposlenici BGB Vladislava Ivković Marković, Bojan Kundačina i Isidora Injac.

Za njihovo izdanje "Istorije pčela" Maje Lunde, direktorka izdavačke kuće "Odiseja" Sandra Bakić Topalović je primila nagradu za najčitaniju knjigu stranog autora u 2023. godini.

Osvrćući se na 2023. godinu, Ninkov je istakla da je BGB uspela da postigne dobre rezultate i da je upisano 158.574 članova, a od novina žele da pokrenu potkast.

Kako je istaknuto iz BGB, u 2023. godini je nabavljeno 73.339 jedinca građe,a izdato je 1.298.022 jedinica, dok je 868649 korisnika posetilo kulturne programe BGB, čitaonice i koristilo njihove referentne usluge.

Od izdavačke delatnosti BGB je u 2023. godini objavila zbornik "Senke sudbina" o književnom stvaralaštvu Radoslava Petkoviča, "Napisati roman!" Miomira Petrovića, "Slobodan Novaković - ličnost kao metafora" i drugo dopunjeno izdanje knjige "Biti bibliotekar".

U svom obraćanju, sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je istakla da sa ponosom obeležavamo 96. rođendan BGB, koja je "srce našeg kulturnog života, njena uloga u očuvanju kulturne baštine je neizmera, a doprinos obrazovanju neprocenjiv".

Nagrade Biblioteke grada Beograda Foto: Zorana Mandić/ATAImages

Svečanosti su prisustvovali i predstavnik Ministarstva kulture Mladen Vesković, kao i upravnici Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, Biblioteke Matice srpske Selimira Radulović i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandar Jerkov.

Na svečanosti je pop pevačica Ana Stanić, u pratnji gitariste, izvela pesme "Grad", "Krila", "Molila sam anđele".i "Nostalgija".

Činom svečanog osvećenja Opštinske biblioteke i Muzeja 11. januara 1931. godine Beograd je dobio savremenu gradsku biblioteku, jedan vek nakon prve pozajmne Biblioteke varoši beogradske Gligorija Vozarovića.

Biblioteka grada Beograda (BGB) najveća je javna pozajmna biblioteka u Srbiji, a u njenom sastavu se nalazi 13 opštinskih biblioteka sa teritorije grada Beograda, i raspolaže fondom od preko 1.800.000 jedinica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA