≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada "Beogradski pobednik" pripala romanu "Pakrac" Vladana Matijevića

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žiri su činili predsednik Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković

  • 0
Nagrada Beogradski pobednik pripala romanu "Pakrac" Vladana Matijevića Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku pripala je "Pakracu" Vladana Matijevića, saopštio je žiri.

"Roman 'Pakrac' se izdvojio majstorstvom pripovedenja,, kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta", kaže se u odluci žirija, koju je njegov predsednik Predrag Petrović pričitao na konferenciji za novinare.

Matijevićev roman, u izdanju Lagune, pobedio je većinom glasova žirija, u kome su za "Pakrac" glasali Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović i Slađana Ilić, dok je Nataša Anđelković bila za roman "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala, rečeno je novinarima.

U najužem izboru su bili i "Devojača soba" Stevana Vraneša, "Kanon potištenog uma" Filipa Grbića, "Aperkat" Maje Iskre i "Vreme voda" Bojana Savića Ostojia

Žiri je ocenio da u nagrađenom romanu "udvojena ličnost glavnog junaka, okružena likovima sa margine i bombardovana vestima iz crne hronike, dovodi u vezu savremeni Beograd sa Pakracom s početka devedesetih".

"Kritički preispitujući moderno srpsko društvo, ovaj roman hrabro, provokativno i precizno otvara pitanja, zla, odgovornosti i moći na kraju 20. i početku 21. veka", kaže se u odluci.

Žiri je ocenio da se Matijević nadovezuje poetički na umetničko iskustvo crnog talasa u srpskoj prozi i filmu, i koristi grotesku i humor kako bi oblikovao višeznačnu i slojevitu viziju današnjeg Beograda.

"Suočavajući čitaoca sa različitim manifestacijama nasilja, pripovedač nas vodi ka spoznaju metafizičkog porekla i prirode zla", ocenio je žiri.

Organizatori su saopštili da je na konkurs za nagradu "Beogradski pobednik" stiglo 122 romana.

Kako je najavljeno, "Beogradski pobednik" će biti uručen Matijeviću 30. januara u podne u BGB-u, a nagrada se sastoji od statue, povelje i 10.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Matijević je objavio romane "Van kontrole" (1995), "R. C. Neminovno" (1997), "Pisac izdaleka" (2003), "Časovi radosti" (2006), "Vrlo malo svetlosti (2010), "Susret pod neobičnim okolnostima" (2016) i "Sloboda govora" (2020),

Objavio je i knjige pesama "Ne remeteći rasulo" (1991) i "Samosvođenje" (1999), kao i zbirke priča "Prilično mrtvi" (2000) i "Pristaništa" (2016).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA