≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grabovac o svom romanu nakon dobijanja NIN-ove nagrade: "To je bila unutrašnja dilema sa kojom sam se borio"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grabovac je rekao da je u "Poslije zabave" pisao o strašnom zločinu, koji je prepušten zaboravu, a istakao je da je "otkrivanje zla jedan od u suštini najzahtevnijih poteza u čovekovom životu".

  • 0

Jubilarna 70. NIN-ova nagrada za najbolji roman godine na srpskom jeziku pripala je "Poslije zabave" Steve Grabovca, saopštio je žiri na konferenciji za novinare.

Nakon poslednjeg sastanka žirija, održanog prepodne u hotelu Moskva, za "Poslije zabave", u izdanju Imprimatura, glasali su Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović, dok su njegov predsednik Goran Korunović i Milena Đorđijević svoj glas dali romanu "Pakrac" Vladana Martijevića, u izdanju Lagune.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su i Vladimir Pištalo sa romanom "Pesma o tri sveta" (Agora), Srđan Srdić "Autosekcija" (Partizanska knjiga) i Ljubomir Koraćević "U zemlji Franje Josifa" (Književna opština Vršac).

U odluci žirija, koju je pročitao Korunović, kaže se da je "Poslije zabave" roman "svedenog, stilski raznovrsnog izraza, u koji je zaptivena 'melodija naših nestanaka", kompleksne strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik tišine".

Kako je ocenjeno, "u njoj, pripovedač kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom".

"Potraga je snažno emotivno obojena, i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resentimana i odgovornosti. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, pripovedačeve, koliko i naše", saopštio je žiri.

U svom obraćanju prisutnima, Grabovac se potom zahvalio žiriju na ukazanom povrenju i časti da dobije Nin-ovu nagradu, priznavši da još uvek ne može da skupi svoje utiske.

"Iskreno, nisam mogao da imam nikakva preterana očekivanja i nadanja, ali još uvek pokušavam da slegnem utiske. Jako sam zahvalan i čast je biti ovde", rekao je pisac.

Grabovac je rekao da je u "Poslije zabave" pisao o strašnom zločinu, koji je prepušten zaboravu, a istakao je da je "otkrivanje zla jedan od u suštini najzahtevnijih poteza u čovekovom životu".

"Dugo vremena je mene kao čoveka proganjala činjenica da je neshvatljivo da kao ljudi možemo da previdimo takve stvari, da nam iz političkih ili bilo kakvih interesa nije zanimljivo. To je bila unutrašnja dilema sa kojom sam se dugo borio. Roman govori o pokušaju pisanja jedne takve priče", naveo je Grabovac.

Izdavačka kuća Imprimatur je saopštila da je "Poslije zabave "roman o ocu, zločinu, porodici, prijateljstvu, odrastanju", a sa temom dvojništva "pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presekom jednog života".

Mitrović je ocenila da je "Poslije zabave" knjiga koja nas "opominje da još uvek imamo osećanja i govori o jednoj prećutanoj, a važnoj istini", dok je Svirčev ocenila da je Grabovac "ispričao priču koja svim svojim aspektima ima snagu i moć da bude 'sekira za zaleđeno more u nama'".

Ocenivši da je "Poslije zabave" "poprilično zastrašujuće čitalačko iskustvo", jer priča o užasnom zločinu, Svirčev je izrazila Grabovcu "beskrajnu zahvalnost na ovoj knjizi".

Stojmenović je primetila da je u "Poslije zabave" i još nekoliko romana u najužem izboru "reč o velikom iskušenju zaborava i samozaborava, iskušenju nedelanja".

Đurđević je rekla da je "Poslije zabave" zasluženo ušao u najuži izbor, gde je u izboru najboljeg svoj glas ipak dala "Pakracu", i dodala je da su "ova dva romana vrlo važna u ovogodišnjoj produkciji".

Prema njenim rečima, "Poslije zabave" i "Pakrac" su "najbolji romani koji su se ponudili, a bilo ih je 188".

"Oba romana dodiruju velike teme i motive, ne samo pitanje zloćina i mogućnosti saznavanaj istog, (već) i nemogućnosti pričanja priče o tome, ali i sazanavanja istine", ocenila je Đurđević.

Korunović je zaključio da je "Poslije zabave" "zaluženo dobio priznanje", i da ostali naslovi u užem izboru "pokazuju jednu vrstu raznovrsnosti pisanja u aktuelnoj srpskoj romansknoj produkciji".

Kako je najavljeno, Grabovcu će NIN-ova nagrada biti uručena u idući ponedeljak 5. februara u podne u Kolarčevoj zadužbini. Na nagrada nedeljnika NIN dodeljuje se od 1954. godine, a jedan od pokrovitelja je Ministarstvo kulture Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA