Vreme čitanja: oko 2 min.

Gideon Grajf: "Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" je monumentalna knjiga

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sama reč Samudaripen je pandan onome što bi Jevreji označili kao Holokaust i označava genocid koji se dogodio nad Romima za vreme Drugog svetskog rata

  • 0
Gideon Grajf, Dragoljub Acković, Mladen Šarčević Foto: Službenik glasnik

U knjižari „Geca Kon“, u ponedeljak, 29. januara, predstavljena je knjiga "Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj" autora Dragoljuba Ackovića, u izdanju Službenog glasnika. Pored autora, o knjizi su govorili i direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević, kao i uvaženi stručnjak za teme stradanja tokom Drugog svetskog rata, izraelski istoričar Gideon Grajf. Ova knjiga, prva ove vrste, na ubedljiv način dokumentuje stravične zločine koje je klerofašistički ustaški režim počinio nad Romima.

„Profesor Acković, moj prijatelj, pionir je u ovom polju istraživanja i ekspert broj jedan na svetu kada je reč o stradanju i sudbini Roma u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata. U istoriji uvek ima oblasti i područja koje niko do sada nije istražio, zbog čega je neophodno pronaći ozbiljnog istraživača koji će im se posvetiti i izvući ih iz anonimnosti.

Profesor Acković je upravo jedan od tih istoričara, koji je čitav život posvetio temi stradanja Roma u logorima smrti u NDH, a njegova najnovija knjiga Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj jeste kulminacija tog životnog istraživanja, monumentalna knjiga i, slobodno mogu da kažem, remek-delo“, izjavio je profesor Grajf.

Knjiga je napisana u enciklopedijskom formatu, vrlo detaljno i sveobuhvatno, ne dozvoljavajući nijednoj utvrđenoj činjenici da utekne beleženju, oslanjajući se na iscrpan broj dokumenata, fotografija, predmeta, koji su pripadali žrtvama, njihova svedočenja, rekonstrukcije masovnih ubistava i oruđa kojim su ona počinjena.

„Knjiga profesora Ackovića je veoma važna za istoriografiju Srbije, jer ovde već vekovima žive Romi, Jevreji i Srbi, a ono što delimo jeste neslavna sudbina da smo kroz ratne vihore prošli sa stotinama hiljada mrtvih. Naučni metod ove knjige je korak u pravom smeru i mnogo podseća na ono što je uradila država Izrael, koja je uspela da pobroji svaku žrtvu Holokausta.

Kada je u pitanju stradanje Roma, tu su srpski istoričari na neki način zaspali i neophodno je detaljno istraživanje radi popisivanja žrtava; ne zbog licitacije brojkama već radi istine“, naglasio je direktor Glasnika Mladen Šarčević.

Sama reč Samudaripen je pandan onome što bi Jevreji označili kao Holokaust i označava genocid koji se dogodio nad Romima za vreme Drugog svetskog rata. Istim terminom se obeležava i Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida – 2. avgust.

Kako autor navodi, prvobitna ideja mu je bila da knjigu imenuje u maniru Gideona Grajfa, s obzirom na to da je bio inspirisan naslovom njegove knjige Jasenovac, Aušvic Balkana, ali je naknadno došao do odabranog naslova.

„Moje prvobitno interesovanje za istraživanje stradanja Roma u NDH javilo se još u detinjstvu, jer je, između ostalog, i moj otac bio logoraš, ali u Starom sajmištu, a o tome je retko govorio.

Vremenom sam saznavao kolike su proporcije stradanja zapravo bile. Romi nisu ubijani samo u logorima već su to činili i domobrani, ali i obični seljaci, čuvari polja itd. Na prostoru NDH je pre rata živelo više od 70.000 ljudi koji su se izjašnjavali kao Romi, a po prvom popisu nakon rata 1948. godine u SR Hrvatskoj i SR Bosni i Hercegovini ukupno ih je bilo manje od 1.000“, zaključio je autor knjige Acković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA