≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Knjiga "Caričin grad" Veroljuba Trajkovića: Lokalitet za Uneskovu listu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Caričin grad ili Justiniana Prima nalazi se na sedam kilometara od grada Lebana, 30 km od Leskovca

  • 1
Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Promocija monografije "Caričin grad – Justiniana Prima" autora Veroljuba Trajkovića održana je danas u RTS klubu u Beogradu.

Osim autora, na promociji su o knjizi govorili: dr Vujadin Ivanišević, arheolog, akademik, dopisni član SANU, i Goran Jović, direktor Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Na promociji obimne knjige monumentalnog formata od skoro 400 strana prisustvovao je i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije.

Podnaslov knjige glasi "Izgubljeni grad u podnožju Radan planine", a izdavač je Centar za istraživanje i proučavanje kulturno istorijske baštine juga Srbije, Leskovac (2023).

Izdavanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Republike Srbije i Privredna komora Srbije.

Caričin grad ili Justiniana Prima nalazi se na sedam kilometara od grada Lebana, 30 km od Leskovca.

U pitanju je arheološki lokalitet iz šestog veka i smatra se za jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu.

Kako istorija pripoveda, Caričin grad je podigao veliki vizantijski car Justinijan (527-565) u znak zahvalnosti kraju u kome je rođen, prema nekim izvorima.

Pisac knjige istoričar Veroljub Trajković je ocenio da je "buđenje Caričinog grada istovremeno i buđenje države Srbije".

On je približio da se u knjizi govori o otkrivanju i istraživanju Caričinog grada od 1912. do 2022. godine.

Ovde su opisani radovi na konzervaciji arhitektonskih spomenika na nalazištu, a važan deo publikacije tiče se zajedničkog istraživanja velikog broja srpskih i francuskih arheologa, istoričara, arhitekata i naučnih i kulturnih institucija koje se bave prezentacijom spomeničkog nasleđa.

Istoričar Trajković je objasnio da je na ovako velikom projektu kakav je Caričin grad bila neophodna konzervacija, te da se pristupilo ozbiljnim konzervatorskim radovima.

Autor knjige je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost što na današnjoj promociji njegove knjige vidi uglavnom sve poznata lica iz Pirota i Leskovca, koji su se aktivno i intenzivno interesovali za razvoj projekta lokaliteta Caričin grad kod Lebana i za nastanak ove monografije, od kojih je dobijao inspiraciju.

"Knjiga je doprinos nacionalnom dosijeu i iskreno se nadam da ćemo uspeti sve da isteramo do kraja od onoga šta smo zamislili oko Caričinog grada. Naravno jasno je koliko je ovo ogroman turistički potencijal, koji će se tek razvijati. Knjigu sam pisao iz ugla istoričara, moje struke, a veliki doprinos je pružio arheolog Vujadin Ivanišević, koji je potrošio dosta vremena da bi monografija dobila ovakav oblik. Ako bismo uspeli da Caričin grad stavimo na listu UNESCO, onda bi ga postavili na čvrste noge", ocenio je autor knjige i odgovorni urednik Trajković i dodao da su se razne ustanove i institucije uključile u projekat, kao Narodni muzej Leskovac.

Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Monografija Veroljuba Trajkovića nastala je u okviru projekta „Caričin grad – Caričin grad – izgubljeni gradu u podnožju Radan planine“.

Pisac je otkrio da je Ministarstvo kulture Republike Srbije izdvojilo budžet od milion i po dinara za izdavanje knjige, obima 388 stranica, proširenog formata A-4 (210 h 290), srpsko-engleska verzija, sa puno fotografija, karti i planova koji uz tekst ilustruju njenu sadržinu.

Recezent knjige je dopisni član SANU, dr Vujadin Ivanišević, dugogodišnji rukovodilac istraživanja arheološkog lokaliteta Caričin grad, na kome je radio 46 godina.

On je otkrio da su zahvaljujući projektima iz 2006. godine realizovali 3D animacije da bi videli kako je nekad zaista izvorno izgledao Caričin grad.

Akademik Ivanišević je spomenuo da je samo ime Caričin grad ostalo u memoriji ljudi da je to bila Caričina zadužbina, te je i plan da se sagleda jedna gradska celina.

Prema njegovim rečima, postoji 15 bazilika u okruženju, 40 objekata, kao grad bio je delimično vidljiv i tamo su sprovodili mnoge istraživače iz inostranstva.

"Veliki doprinos je u tome što prvi put na srpskom jeziku imamo knjigu, publikaciju, monografiju o Caričinom gradu. Naučni radovi o ovom lokalitetu se predaju na stranim fakultetima. Veroljub Trajković je prvi napisao jednu širu priču o ovom lokalitetu, što čini pravu vrednost publikacije, izuzetno značajne. Ova knjiga je istovremeno omaž svim istraživačima do sada, pre svega prvog čoveka na ovom projektu Vladimira Petkovića", naglasio je arheolog i akademik Ivanišević.

Caričin grad leži na padinama od planine Radan do leskovačke kotline, i nalazište se prostire na platou od 42 000 km2.

Istraživanje ostataka grada je počelo 1912. godine i sa raznim prekidima traje do danas, te je prvi istraživač grada bio Vladimir Petković.

Otkrićem veličine grada, ostacima mozaika, Petković je izneo svojevremeno prve hipoteze da je reč o Justinijani Primi, odnosno Caričinom gradu, važnom crkvenom, administrativnom i vojnom centru.

Ivanišević je u recenziji napisao da najobimniji deo monografije čini deveto poglavlje „Caričin grad – Justinijana prima arheološko nalazište“ u kome je dat detaljan prikaz svih otkrivenih arhitektonskih spomenika od Akropolja, preko Gornjeg grada i Donjeg grada, do podgrađa i prostora van bedema.

Spomenici su detaljno opisani, a uz svaki je priložen situacioni plan, osnova celine, odnosno građevine i fotografije koje ilustruju taj objekat.

"Posebno treba istaći korišćenje velikog broja 3D restitucija, koje dočaravaju izglede građevina, brojnih bazilika i delova fortifikcije, približavajući ih na najbolji način istraživačima i čitaocima", napisao je arheolog u svojoj recenziji.

Arheološko nalazište Caričin grad, Lebane Foto: Shutterstock

Ivanišević je otkrio da se veliki broj francuskih istraživača uključivalo u ovaj projekat tokom proteklih 46 godina, kao i mnoge važne francuske institucije, te da je bilo ukupno preko 200 istraživača angažovano na projektu, kao i kolege iz Nemačke od 2014. godine.

"Caričin grad je pravi omaž našem nasleđu, grad je deo domaće baštine i legata, jedan od najznačajnijih lokaliteta u Srbiji, Balkanu i na svetu", zaključio je Vujadin Ivanišević.

Goran Jović je otkrio da će za dva meseca zvanično biti otvoren Caričin grad za javnost, da je kompleks većim delom vrhunski sređen i skoro završen, sa velikim potencijalom za razvoj turizma.

Direktor Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga je naglasio da tokom promene raznih vlasti, interesovanje države nije postojalo za razvoj projekta Caričin grad, sve do dolaska Aleksandra Vučića na mesto predsednika Srbije, što je pozdravio kao poseban čin i čast za sve.

Kako je Jović naglasio, jedino je predsednik Vučić došao da detaljno obilazi i iskreno se interesuje za lokalitet, i pohvalio ministra Nikolu Selakovića koji je zajedno sa njim bio u tim važnim obilascima.

On je uputio kritiku da mu je neverovatno da se za jedan grad iz šestog veka, nijedna vlast pre dolaska Vučića, nije ozbiljno zanimala niti je obilazila lokalitet već 14 vekova.

"Već mnogi nazivaju Caričin grad da je "Srpska Toskana", i zaista je tako, oni su u pravu. Grad Lebane je bio na dnu lestvice ranije u svakom pogledu, sada se sve to konačno menja. Sada imamo priliku da grad konačno zaživi sa našim arheološkim lokalitetom, istina ima tu puno prepreka, ali i optimizma", smatra Jović i dodaje da je otkriće Caričinog grada vrhunski važno ne samo za Lebane i Srbiju, već čitav svet.

"Pozivam sve da dođete kod nas u Lebane za dva meseca, da prođete kroz Caričin grad, vidite jednu 3D turu na ovom lokalitetu, da šetate gradom iz šestog veka. Imaćemo "Visitors Centre", dakle centar za posetioce i to će biti toliki odziv publike da mi nismo ni svesni. Nije samo cilj da ostvarimo stabilni izvor prihoda, već će na ovom delu osim turizma biti razvijen saobraćaj, što je takođe značajno. Eto, grad je živeo nekih 80 godina u svojoj istoriji, a sad će to ponovo početi za dva meseca", naglasio je Jović i primetio da "dobar deo Leskovčana ni ne zna da ima Caričin grad kao arheološki i kulturološki biser, ali su zato naveliko obilazili Rim, Atinu i druge svetske gradove".

Na kraju svog izlaganja, Goran Jović je ministru Nikoli Selakoviću zvanično poklonio knjigu "Caričin grad" i statuetu cara Justinijana, uz zahvalnost što je često dolazio na lokalitet i podržao ceo kompleksan projekat.

Monografija "Caričin grad – Justiniana Prima – Ivstiniana Prima" predstavlja važan doprinos u sagledavanju, razumevanju i popularizaciji ovog važnog središta, nekadašnje arhiepiskopije i upravnog centra sveta rane Vizantije.

Prema izvorima iz recenzije, knjiga predstavlja plod istraživačkog rada autora Veroljuba Trajkovića, koji je niz decenija sarađivao sa srpskim i francuskim istraživačima, a sam je učestvovao i uspešno vodio muzeološke projekte vezane za ovaj spomenik kulture.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA