Vreme čitanja: oko 2 min.

Stevi Grabovcu uručena NIN-ova nagrada za roman godine

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grabovac je priznao da je njegova knjiga "dugo nastajala u samoći i tišini, u jednoj hladnoj sobi", i stavila je na iskušenje svu njegovu veru i ideale, postavivši pitanja na koje nije mogao dati odgovor, "pre svega pitanje zla i njegove prirode"

  • 1
Stevi Grabovcu uručena NIN-ova nagrada za roman godine Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

NIN-ova nagrada za roman godine danas je uručena piscu Stevi Grabovcu za knjigu "Poslije zabave," na svečanosti u Kolarčevoj zadužbini.

Pred brojnim zvanicama, prošlogodišnja dobitnica Danica Vukićević uručila je jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu Grabovcu, koji je potom u svom obraćanju istakao da "nagrade bacaju svetlo reflektora na knjigu", koja time "pronalazi put do onih do kojih treba doći".

Grabovac je priznao da je njegova knjiga "dugo nastajala u samoći i tišini, u jednoj hladnoj sobi", i stavila je na iskušenje svu njegovu veru i ideale, postavivši pitanja na koje nije mogao dati odgovor, "pre svega pitanje zla i njegove prirode".

Prema njegovim rečima, zlo je pitanje svakodnenvog postojanja, a "rešenje je da mislimo na drugo ljudsko biće, ne iz sebičnih razloga, nego iz iskrenosti, iz nečega što postoji u nama sa zovemo ljubavlju".

Grabovac se kao pisac koji dolazi iz anonimnosti zahvalio žiriju, kog su činili predsednik Goran Korunović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović, "što je prepoznao suštinu romana".

Mitrović je pročitala odluku žirija u kojoj se ističe da je Grabovac napisao antiratni roman, koji se oslanja na događaje iz 1992. godine u Bosanskom Brodu, gde je izvršen zločin nad romskom decom bez roditeljskog staranja.

Žiri je ocenio, između ostalog, da je Grabovac napisao priču o ljudskoj gladi za profitom i košmarima svesti, i "veliki roman o istini koji se probija kroz mutnu svetlost dana i protivi se relativizaciji", duboko verujući kao autor "da zlo nema svog glasnika, nema ideologiju - zlo je naprosto zlo".

Odlomke iz romana "Poslije zabave" govorio je glumac Bojan Žirović.

Svečanosti uručenja jubilarne 70. NIN-ove nagrade prisustvovali su, između ostalih, novoimenovani glavni i odgovorni urednik časopisa NIN Aleksandar Timofejev, donedavni Milan Ćulibrk, novinari redakcije koja je po promeni vlasnika nedavno napustila nedeljnik i članovi žirija.

U svom obraćanju, Ćulibrk je u kratkom obraćanju je podsetio da je pre nekoliko dana NIN napunio 89 godina, a se NIN-ova nagrada za najbolji roman dodeljuje 70. put, a da njegova redakcije priprema svoj poslednji broj.

"Ne volim oproštaje i rastanke. Hvala vam za svih 11 godina", poručio je Ćulibrk.

Na pozornici se potom pojavio Timofejev, koji je istakao da je "NIN stariji od svih nas i trajaće".

"Iz srca iskreno želim sreću svim kolegama koji če uskoro pokrenuti novi magazin, tako i novoj redakciji NIN-a. Dobro je da nas ima više, da se čuje što više pristojnih glasova i glasova razuma", rekao je novinar.

Timofejev je najavio "da će NIN ostati ono što je većinom i bio - iskren i objektivan politički magazin, kritički nastrojen prema svima, i pre svega istinit".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savages

    5. februar 2024 | 16:45

    Svaka čast Stevo, Brođani su ponosni na tvoj uspjeh. Kako bi rekao naš slavni sugrađanin Duško Trifunović,u nezvaničnoj himni našeg grada to su ljudi "između Vučijaka i gore Motajice" ⛵⚓

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA