Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva knjiga Jasminke Petrović dobila novo izdanje posle skoro 30 godina

E. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvo izdanje sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića objavio je SMS Tim Talenata, a Kreativni centar je saopštio da se "danas knjiga 'Giga pravi more' nalazi pred nama u novom ruhu", sa krajnje svedenim ilustracijama Petrović

  • 1
Jasminka Petrović Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prva knjiga Jasminke Petrović "Giga pravi more" pojavila se u novom izdanju, uz ilustracije Ane Petrović, saopštila je danas izdavačka kuća Kreativni centar.

- Retki su oni koji su zaista imali tu privilegiju da vide i pročitaju ovu knjigu. To nije tako neobično ukoliko se ima u vidu činjenica da se prvo izdanje u nevelikom tiražu pojavilo davne 1996. godine  podseća se u saopštenju.

Prvo izdanje sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića objavio je SMS Tim Talenata, a Kreativni centar je saopštio da se "danas knjiga 'Giga pravi more' nalazi pred nama u novom ruhu", sa krajnje svedenim ilustracijama Petrović.

- Giga i Cvrčak, junaci priče, uvode nas u prostor mašte i igre, tamo gde ima i smeha i radosti, gde su dani obojeni živim bojama. Tu nemoguće postaje moguće i stvarno, pa tako i jedno more... može da postane rođendanski poklon - naveo je Kreativni centar.

Petrović se prisetila da je povod za pisanje knjige bila je igra njenog sina Igora s njegovim prijateljem Gigom, nakon koje bi se Igor vračao kući ushićeno govoreći: "Mama, Giga i ja smo napravili planinu!" i "Giga i ja smo napravili more!".

- Otišla sam na poljanče iza zgrade i imala šta da vidim - u travi su uspravno stajala tri drvca koja su se u jednoj tački oslanjala jedno na drugo. Dečaci su trčkarali oko ta tri drvca i uzbuđeno mi objašnjavali: "Ovde je plaža…Ovde je more…" - navela je spisateljica.

Petrović je imala osećaj da je "tog trenutka, na tom poljančetu, spoznala beskraj dečje mašte i nevinosti", pomislivši "zašto ova lepota i dobrota nestaju kada zakoračimo u svet odraslih?"

Uzrok za pisanje knjige "Giga pravi more" bio je početak rata devedesetih na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, kada su Petrović "pred očima naizmenično iskakale brutalne ratne slike i slika ona tri drvca u travi".

- "Odakle nama odraslima pravo da kvarimo dečju igru?", pomislila sam. Zar su naše bedne ljudske slabosti važnije od svetlucave i raspevane dečje mašte? - navela je Petrović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iboja

    8. februar 2024 | 06:43

    Predivna priča o pravima deteta na igru čak i u surovom sveti odraslih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA