Vreme čitanja: oko 1 min.

Selimiru Raduloviću nagrada "Meša Selimović"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Radostan je i pun časti ovaj tren kad stajem pod Mešinu književnu zastavu", rekao je Radulović

  • 1
Selimir Radulović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nagrada "Meša Selimović" za najbolju knjigu 2023. godine pripala je u Selimiru Raduloviću za pesničku knjigu "Zapis na stubu, jerusalimskom", u izdanju Lagune, saopštili su danas organizatori iz kompanije Novosti.

Na svečanosti u Vukovoj zadužbini, novinar Novosti Dragan Bogutović je rekao da je veliki žiri sastavljen od 59 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara u konkurenciji više od 80 naslova izabrao Radulovićevu knjigu dodelivši joj najviše - 28 glasova.

Radulović se, kao 36. dobitnik nagrade "Meša Selimović", zahvalio "kolegama, kritičarima i piscima, koji su u 'Zapisu na stubu, jerusalimskom' prepoznali onaj višak smisla koji ih je usmerio da daju svoj glas".

"Radostan je i pun časti ovaj tren kad stajem pod Mešinu književnu zastavu", rekao je Radulović, direktor Biblioteke Matice srpske i autor 12 pesničkih knjiga, poput "Poslednji, dani", "Dvanaest" i "Izveštaj iz zemlje živih".

Selimir Radulović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U svom obraćanju, Radulović je primetio da je "pesma, kao i molitva - disanje", da čine čoveka živim i mogu se nazvati "očima i krilima duše".

"Pesma, kao i molitva, nije stvar pripreme, usredsređenosti, već dar, Očev. Ona nije merljiva udelom pesničkog napora. Pesnik može biti spreman za pesmu, ali je pitanje da li je to dovoljno, Jer ništa ne biva, kao i u slučaju molitve, bez blagoslova, Očevog", istakao je pesnik.

Kako je najavljeno, Raduloviću će nagrada kompanije Novosti koja se sastoji od plakete, reljefa sa likom književnika Meše Selimovića (1910-1982), povelje i novčanog iznosa biti uručena u martu na Kosančićevom vencu.

Selimir Radulović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Na drugom mestu, po glasovima žirija je bio Slobodan Jović sa knjigom "U kostreti" i 19 glasova, sledi Nenad Šaponja i "Psihologija gravitacije" sa 18 glasova, "Načertanije" Matije Bećkovića je dobilo 12 glasova, a "Vidi, vidi" Slobodana Zubanovića 11 glasova, naveo je Bogutović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA