≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Politikin zabavnik" proslavio 85 godina i dodelio istoimenu književnu nagradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jednoglasnom odlukom žirija, roman "Daske" autora Uroša Dimitrijevića, dobitnik je 45. književne nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo za mlade, na srpskom jeziku, objavljeno u prethodnoj godini

  • 0
"Politikin zabavnik" proslavio 85 godina i dodelio istoimenu književnu nagradu Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Otvaranje izložbe povodom jubileja - 85 godina magazina za decu "Politikin zabavnik" i dodela istoimene književne nagrade održani su u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) u Beogradu.

Jednoglasnom odlukom žirija, roman "Daske" autora Uroša Dimitrijevića, dobitnik je 45. književne nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo za mlade, na srpskom jeziku, objavljeno u prethodnoj godini.

Glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika" Zefirino Grasi rekao je da je list doživeo ozbiljne godine.

Upravnik NBS Vladimir Pištalo istakao je da je lepo što se Dan Narodne biblioteke Srbije i rođendan "Politikinog zabavnika" poklapaju i otkrio da je najviše voleo da čita čuvenu rubriku "Verovali ili ne" o neverovatnim događajima koji su ga uvek oduševljavali.

Pesnik i pisac za decu Ljubivoje Ršumović rekao je da se on i njegova porodica druže sa "Zabavnikom" već dosta dugo, kroz generacije i da imaju i retke brojeve lista, nakon čega je pročitao pesmu posvećenu "Politikom zabavniku".

Žiri je u obrazloženju nagrade "Politikinog zabavnika" za najbolji roman "Daske" naveo da je to priča o "običnom" književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima i da na prvi pogled nepretenciozno pripovedanje otvara prostore duboke emotivnosti, nepatvorene dečačke naivnosti i osobene otvorenosti svojstvene mladima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA