Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana promocija knjige "Karađorđe - Biografija" Luke Mičete: Autor se prisetio reči Bogdana Tirnanića

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Knjiga predstavlja sveobuhvatnu biografiju jedne od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji i smeštena je u evropski kontekst revolucionarnog 19. veka

  • 0
Održana promocija knjige "Karađorđe - Biografija" Luke Mičete Foto: Zorana Mandić/ATAImages

U RTS Klubu predstavljena je knjiga "Karađorđe - Biografija" autora Luke Mičete.

Knjiga predstavlja sveobuhvatnu biografiju jedne od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji i smeštena je u evropski kontekst revolucionarnog 19. veka.

Osnivač izdavačke kuće "Prometej", koja je izdala knjigu, Zoran Kolundžija rekao je da je u knjizi Karađorđe predstavljen kao "nacionalna veličina i heroj svog doba", dodavši da je reč o "epskoj povesti o srpskom voždu".

Antropolog Ljubomir Kljakić istakao je da je Mičeta "na pravi način dočarao jednu značajnu i veliku epohu".

"Mičeta je napisao pravu 'šekspirijansku dramu', mada sam siguran da ni Vilijam Šekspir ne bi mogao da zamisli takvu sudbinu kakvu je imao Karađorđe. To je dramatična priča slobode i izdaje. Luka je pouzdan znalac jer nije preskočio nijedan pouzdan istorijski izvor za epsku fresku o Đorđu Petroviću", naveo je Kljakić.

Autor Luka Mičeta rekao je da je u knjizi opisano i vreme slavne dinastije Nemanjića, dodavši da Srbiji nije bilo lako da skoro pet vekova bude pod okupacijom orijentalne sile.

On je naveo da je srpsko stanovništvo u to vreme bilo pretežno nepismeno i istakao da se kao autor istorijske knjige trudio da sačuva kulturnu baštinu Srbije - od manastira Manasija, preko Gračanice, do Studenice.

"Sećam se da sam kritikovao mog tadašnjeg kolegu Bogdana Tirnanića Tirketa da se on ne bavi objektivnim novinarstvom. Onda je on mene pitao da li znam šta je reditelj Žan Lik Godar rekao o objektivnom novinarstvu. Tada nisam znao Godarovu definiciju koja glasi: 'Objektivno novinarstvo je kada se u programu emituje Adolf Hitler jedan minut i odmah zatim Jevreji isto minut'. Ja mu kažem da to jeste istina, tačno je, ali nije pošteno. E, zato ja mislim da sam napisao jednu poštenu knjigu", poručio je Mičeta.

Luka Mičeta rođen je u Beogradu, a novinarstvom se bavi od 1980-ih godina prošlog veka.

Nakon petooktobarskih promena, 2003. godine imenovan je za generalnog direktora agencije Tanjug, a ostavku na tu funkciju podneo je 2008. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA