≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Slobode nema": Vedrana Rudan o 8. martu, Srbima, Hrvatima, otkud joj ogrlica sa štipaljkama koju je nosila

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Književnica u Beogradu promoviše knjigu "Crnci u Firenci"

  • 2
Vedrana Rudan Printskrin: RTS

Vedrana Rudan ponovo je u Beogradu, a povodom Dana žena imaće promociju svoje knjige "Crni u Firenci" u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) od 18 sati. Poznata književnica bila je gost emisiji "Jedan dobar dan" na RTS-u, gde se pojavila noseći ogrlicu sa štipaljkama.

Na početku razgovora, ona se osvrnula na 8. mart.

"Ja volim ovaj praznik, jer živim u svetu gde se žene uglavnom ubijaju, a danas se slavi. Žalosno je što na ovaj dan moramo po 100. put govoriti o ratu, ali mi Srbi i Hrvati nikako da se maknemo od te odvratne teme. To je i tema moje knjige. Međutim, ja sam se zaista nadala da će to tada prestati biti tema, ali čim krenu izbori, mi smo vama neprijatelji, vi ste nama neprijatelji, i tako u krug. Meni je to dosadilo", rekla je Vedrana Rudan.

Zadovoljna je uspehom knjige "Crnci u Firenci".

"Ja sam zadovoljna zbog knjige. Vreme je jedini kritičar. Ako vreme potvrdi tebe, onda si ti dobar kao pisac. Ima mnogo knjiga o ratu, a danas ih niko ne čita, tako da sam ja srećna što se ta knjiga već dobro prodaje i čita, ali sam žalosna što ratujemo. Ne samo mi, već čitav svet", rekla je Rudan.

Vedrana Rudan Printskrin: RTS

Književnica navodi da smo svi mi crnci.

"Šta znači mi narod, kada nemamo nikakvu moć. Šta znači mi narod? Danas sam videla na putu u Knez Mihailovoj neka partija deli ruže ženama, i to je sve što oni rade za nas narod, a u pauzi između dva Dana žena ili Dana onoga, dobijamo po male plate, rad na tri meseca, robovski status. Ne samo mi, već čitav svet. Svi smo mi crnci. Pa i vi ste crnci. Potplaćeni, radite danju-noću, dižete se u zoru, smeškate se, a nije vam do smeha. Ja isto tako glumim nekakvu hepi bakicu, ali sve je to laž. Naši obični životi su nešto drugo, Večna borba za nekakav opstanak, nekakav status, da imaš bar za doktora, ili vi detetu za patike", rekla je književnica.

Ona navodi da nije glasnogovornik žena.

"Ja sebe ne doživljavam kao nekakvog ženskog Vučića, koji kada se ukaže, svi mu plješću, svi te grle, svi te ljube, ti si glas naroda. Ne. Ja sam svoj glas. A ne mogu sad sve žene na ovome svetu doći u lep studio i ćaskati sa ovakvim šarmantnim ljudima. Neko to odrađuje. Dakle, ja to radim. Ali ne da bih pomogla milionima žena, nego da bih im rekla šta je mislim o životu", rekla je Rudan.

Navodi da slobode nema.

"Slobode, to sam 100 puta rekla, nema, ali moramo pristajati na kompromise. Moramo tražiti malo da bismo neku sreću našli", rekla je Rudan.

Objasnila je i otkud joj ogrlica sa štipaljkama.

"Ja sam srela jednu devojku, koja je jednom momku napravila ogrlicu. Sada ja sam htela tom momku ukrasti ogrlicu. Žena mi je u 3 minuta ovu ogrlicu napravila. To će mene zauvek podsećati i na Beograd, i na Dan žena u Beogradu, i na dobrotu te žene i na lepotu te žene. Ona je u 3 minuta meni htela da ulepša život. To su trenuci koji te hrane", rekla je Vedrana i otkrila šta je čini srećnom.

"Moje dve mačke, moj muž, moja deca ponekada, moja unuka ponekada, ali volim dobre ljude, kada naletim na njih. Ne kažem da ih ima puno, ali ja ih namirišem, ja ih osetim", rekla je Rudan.

O pevačici Severini Vučković ima lepo mišljenje.

"Severina je velika žena i o njoj treba govoriti na ovaj dan, koja je velika žrtva države Hrvatske, koja joj je država Hrvatska, ne govorim prvi put, ukrala dete i uručila ga ocu. Ona nadanjuje daleko veći deo žena nego ja. Ona je čudo. Ona je sve što muškarci mrze. Ona je lepa, a ne mogu je imati. Mene muškarci ne mrze. Kažu: "Stara baba" i krenu na fudbal. A nju žele i ne mogu je imati, pa u njima budi bes. Severina je prava ženska", rekla je Vedrana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    8. mart 2024 | 14:42

    E pun mi je više q i nje i njenih frustracija iz detinjstva. U Hrvatskoj je niko ne jb 2% a Srbi ko Srbi vole sve što liči na rijaliti.

  • Vodolijax

    8. mart 2024 | 14:56

    Ona kad god hoće da kritikuje hrvatsku vlast obavezno kaže da je takva i srpska.......kaži jednom samo za hrvatsku loše pa ću ti verovati da iskreno pričaš........ovako kao stalno vaga na sredini a nije tako ..skuplja poene zbog vlastitog interesa... .........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA