≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada Miloš Crnjanski uručena spisateljici Jovani Dišić u NBS

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom

  • 0
Miloš Crnjanski Miloš Crnjanski / Foto: Narodna biblioteka Srbije

Književna nagrada "Miloš Crnjanski" danas je uručena spisateljici Jovani Dišić za njen prvi roman "Vakuum" (2022) na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS).

Direktorka izdavčke kuće Klet Gordana Knežević Orlić je uručila nagradu Dišić, koja je u svom kratkom slovu "Lovci i mesečari" rekla da sebe ubraja u grupu književnih zanesenjaka, koji uronjeni u melanholiju, "u život učitavaju književnost, a iz književnosti život".

Napomenuvši da je teško govoriti o Crnjanskom (1893-1977), a reći nešto novo, Dišić je ocenila da je u pisanju opasno težiti ka novom i originalnom, i jedini je put ispričati nešto svoje.

U uvodnom obraćanju, predsednik žirija Milo Lompar je istakao da je dodela nagrade "Miloš Crnjanski" "duga tradicija kojom ime velikog srpskog pisac postaje deo neke umetničke biografije i lične piščeve sudbine".

Lompar je dodao da je među dobitnicima mnogo poznatih imena naše savremene književnost, a nagradu izdvaja što je piščeva zadužbina, na osnovu testamenta Vidosave Crnjanski (1894-1978), dodeljuje bijenalno za prvo delo iz jednog žanrova u kojima se ogledao Crnjanski.

Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, u sastavu Lompar, Bojana Stojanović-Pantović i Slađana Jaćimović većinom glasova je odlučio da nagradu za 2022/2023. godinu dodeli romanu "Vakuum", u izdanju Vulkana.

"Roman 'Vakum' Dišić je hrabar povratak priči i pohvala njene vitalnosti", naveo je žiri.

Na odluku žirija uticali su "zanimljivost zapleta, smišljena upotreba lajtmotiva, promena pripovednih planova, raznorodni i živopisni likovi i situacije, koloritno osvetljen društveni kontekst zbivanja, uverljiva predstava o osećajnosti novog vremena i novih naraštaja".

U svom pozdravnom govoru, upravnik NBS Vladimir Pištalo je istakao da je to ustanova koja brine o književnom nasleđu Crnjanskog, a najvažnija testamentalna volja je uticaj, koji se ne može kontrolisati, ali je suštinski.

Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Donator nagrade je Klet, dok NBS dodeljuje povelju i medalju.

Podsetivši da njena kuća slavi 20 godina, tokom kojih su okupili preko hiljadu autora iz svih oblasti, u misiji da podrže kreativnost, inovativnost i stvaraoce, Knežević Orlić se zahvalila Zadužbini Crnjanskog što je to prepoznala i omogućila "da budu deo ovog izuzetnog projekta".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA