≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brankovo delo već dva veka neprolazna inspiracija i ideja vodilja

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
200 godina od rođenja Branka Radičevića Foto: Pokrajinska vlada

Susretom pesnika i umetnika na Stražilovu završena je manifestacija "Prolećni Brankovi dani", koja je ove godine u znaku obeležavanja 200-godišnjice rođenja velikana naše poezije Branka Radičevića.

Tom prilikom, episkop sremski Vasilije služio je pomen Branku Radičeviću, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović položio je venac na Brankov grob i kazivao stihove svoje pesme "Brankov brod".

Poezija Branka Radičevića i dela jednog od najvećih pesnika sa ovih prostora nikada neće niti mogu biti zaboravljena, a u vremenu pred nama zajednički ćemo se truditi da ona budu inspiracija i ideja vodilja budućim generacijama, poručeno je danas sa Stražilova.

"Ime Branka Radičevića predstavlja sinonim za srpsku poeziju i Sremske Karlovce uopšte, i neodvojiv je deo našeg kulturnog nasleđa i tradicionalnog umetničkog izraza duše Srbinove. Brankovo delo tkano je od snova i emocija na vešt način. Njegova poezija bila je i ostala izraz čiste i nevine mladalačke ljubavi prema bližnjem svom, prema stradalnom narodu i raskošnoj prirodi koja nas okružuje, a nadasave prema našem tvorcu", rekao je vladika Vasilije.

Predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić izjavio je da se decenijama čekao ovaj veličanstven i svetao dan.

"Stražilovo je kultno mesto u našoj poeziji i kulturi, naše pismenosti i našeg duha, mesto koje mi iz Brankovog kola svake godine pohodimo – to je čuvena stražilovska linija pevanja, po kojoj smo poznati u svetu. Branko Radičević je ostavio grandiozan trag u srpskoj kulturi", istakao je Grujičić.

Stihove pesama nadahnutih Brankovim delom kazivali su dramski umetnici i pesnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA