Vreme čitanja: oko 4 min.

Promovisana knjiga "Milutin Milanković i odbrana otadžbine": Srpski narod nije mu se odužio kako odgovara

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

O značaju negovanja kulture sećanja i tradicije sistema odbrane na promociji je govorio potpredsednik Upravnog odbora Udruženja "Milutin Milanković” i recenzent knjige general-major u penziji Milan Stanimirović

  • 0
Promocija knjige Foto: Ministarstvo odbrane

Knjiga "Milutin Milanković i odbrana otadžbine" autora Slobodana Stojanovića, u izdanju Medija cetra "Odbrana" predstavljena je danas u beogradskom Domu Vojske Srbije.

Pred velikim brojem posetilaca, među kojima su bili načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović i direktorka Medija centra „Odbrana“ pukovnik Biljana Pašić, o tom značajnom delu osim autora, govorili su recenzenti - mr Slavko Maksimović i general-major u penziji Milan Stanimirović, kao i prof. dr Vladan Kuzmanović.

Nakon kratkog filma „Putnik kroz vasionu i vekove“, reditelja Dušana Vulekovića, nastalog u produkciji Udruženja „Milutin Milanković“, predsednik te renomirane zajednice poštovalaca velikog naučnika, mr Slavko Maksimović predstavio je Udruženje i osvrnuo se na naučne oblasti u kojima je Milanković istraživao.

Izrazio je stav da Milanković pripada „velikoj trojci naučne elite“ našeg naroda koja je svojim znanjem, teorijama, dostignućima i izumima menjala svet.

„Zajedno sa Teslom i Pupinom, obezbedio je sebi lično i nama kao naciji, večno, počasno mesto u beskrajnoj knjizi sveznanja ljudskog roda. I pored toga, dugo vremena u svetu je bio osporavan, a u svom narodu zapostavljen i skoro zaboravljen. Danas je visoko pozicioniran u spisku čuvenih naučnika sveta, a NASA ga je uključila među 15 najvećih umova svih vremena koji su se bavili proučavanjem planete Zemlje, rekao je Maksimović i dodao da je o Milankoviću mnogo pisano, ali je retko ko uspeo da u potpunosti sagleda ili shvati veličinu njegovog dela.

Predsednik Udruženja „Milutin Milanković“ govorio je o bogatoj karijeri slavnog Srbina i o istorijskim događajima koji su je bitno odredili, kao i o okolnostima zbog kojih se „svesno odrekao slave i bogatstva“, i vratio u otadžbinu.

„Nažalost, srpski narod nije mu se odužio na način koji odgovara njegovom liku i delu, pa, za razliku od drugih srpskih velikana, Tesle, Pupina, Vuka, Dositeja, Cvijića, Andrića... u Srbiji nema muzeja, zadužbine, fondacije, naučno-istraživačkog centra niti stalnog događaja njemu posvećenog. Utoliko je za veće poštovanje što su na scenu stupili pojedinci, entuzijasti, posvećeni časnoj i vrednoj ideji da afirmišu njegov lik i delo. Među tom grupom entuzijasta bio je i autor knjige koju danas promovišemo, gospodin Stojanović, rekao je mr Slavko Maksimović, dodajući da je Udruženje „Milutin Milanković“ danas ugledna institucija s prepoznatljivim rezultatima.

Promocija knjige Foto: Ministarstvo odbrane

Autor knjige „Milutin Milanković i odbrana otadžbine” Slobodan Stojanović na početku izlaganja, uputio je reči zahvalnosti načelniku Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane brigadnom generalu doc. dr Mihailu Zogoviću, kao i timu Medija centra „Odbrana“, koji su „imali viziju i hrabrost“ da monografija uleda svetlost dana.

„Moja spoznaja o Milutinu Milankoviću seže unazad preko 25 godina, a „druženje sa velikanom", figurativno kazano, traje preko 20 godina, kada sam prvi put pročitao njegovo autobiografsko delo - Uspomene, doživljaji, saznanja, a onda i još nekoliko puta. Čitajući to i druga njegova dela, radeći na istraživanju građe o njegovom životu i delu, za brojne projekte, naučne skupove, knjige i filmove i niz akcija na popularizaciji, sve više sam uočavao potrebu da se manje poznata delatnost Milankovića detaljnije istraži i publikuje, rekao je autor koji se osvrnuo na životni i profesionalni put slavnog naučnika, zaključujući da je građevinarstvo bila njegova prva i trajna ljubav .

Dodao je da to posebno dolazi do izražaja kada je u pitanju bila njegova angažovanost za potrebe sistema odbrane.

„Milanković je punih 14 godina sarađivao sa Ministarstvom Vojske i Mornarice. Kako je naveo, nije se mogao oglušiti o poziv da pomogne u izgradnji vojne infrastrukture. On je, čvrsto stojeći na zemlji, fokusiran na svoj naučni i inženjerski rad, u isto vreme bio i maštar, sanjalica, koji je plovio vasionskim prostranstvima, rekao je autor, koji je za kraj još jednom zahvalio urednici izdanja Mirjani Sandić i ostalim saradnicima iz Medija centra „Odbrana“ kao i dizajnerki Oliveri Sinadinović – zbog iskrene posvećenosti i profesionalizma.

Izražavajući nadu da će delo pronaći put do čitalaca, i „od onih koji je pročitaju, biti drugima preporučena“, uputio je reči zahvalnosti čitavom timu koji je učestvovao u njegovom stvaranju - recenzentima mr Slavku Maksimoviću, generalu Milanu Stanimiroviću, a nadasve dr Vladi Milićeviću, koji je i sam napisao više knjiga o Milankoviću.

O značaju negovanja kulture sećanja i tradicije sistema odbrane na promociji je govorio potpredsednik Upravnog odbora Udruženja „Milutin Milanković” i recenzent knjige general-major u penziji Milan Stanimirović.

On je istakao da je odluka Uprave za odnose sa javnošću Ministarstava odbrane da knjiga bude štampana, značajna iz više razloga. Osim što se auditorijumu približava angažovanje velikog naučnika na projektovanju, izgradnji i nadzoru objekata posebne namene, važno je i što se sagledava odnos Milankovića prema otadžbini Srbiji, koju je oduvek nazivao „maticom srpskog naroda“, kako bi se glorifkovao njegov veoma izražen patriotizam i rodoljublje, istakao je Stanimirović koji je poručio da je autor uspeo da prikaže široku lepezu patriotizma Milankovića, koji treba da bude inspiracija za sve pripadnike sistema odbrane, zbog čega knjiga ima i posebnu ulogu.

O sadržaju knjige „Milutin Milanković i odbrana otadžbine”, kao i o građevinskim dometima velikog naučnika, govorio je prof. dr Vladan Kuzmanović, koji je istakao da je ovakva monografija mnogo nedostajala kulturnoj, naučnoj i akademskoj zajednici.

„Kada sklopite njene korice, shvatite da nam autor kroz lik i delo Milankovića poručuje da se otadžbina brani znanjem, akademskom čestitošću, ali i ličnim i inženjerskim poštenjem, istakao je Kuzmanović, koji je zahvalio autoru što je osvetlio deo neprolaznog doprinosa velikog naučnika, kao istinskog patriote.

Na veoma posećenoj promociji, uz muzičku pratnju pripadnika Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, odlomke iz dnevničkih beležaka Milutina Milankovića čitali su mladi glumci Katarina Sarić i Milan Bobić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA