Vreme čitanja: oko 3 min.

Slobodne, hrabre i ne igraju na sigurno – zbirka priča "Buntovnice s razlogom" u prodaji

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Knjiga "Buntovnice s razlogom" predstavlja izbor pripovedaka najboljih hispanoameričkih književnica 21. veka

  • 0
Laguna Foto: Promo/ Laguna

To su spisateljice XXI veka, ikonoklastične buntovnice koje pomeraju granice novog pisma. Ne idu na sigurno i osvajaju čitaoce nokautom, a ne na poene. Ne podležu ni pamfletskoj politizaciji ni političkoj korektnosti niti čarima angažovane književnosti.

One su slobodne žene, i po temama i po stilu, a naročito po svojoj poetici koja osvaja čitaoce širom sveta. Njihov kosmopolitizam je suštinski a ne mondenski. Svet je za njih kao maramica, možda čak i tanana tanga, ali uvek komotna otadžbina.

Zbirku su priredili Branko Anđić i Ksenija Bilbija.

-"Buntovnice s razlogom" su protivotrov intelektualnoj inerciji i patrijarhalnoj recepciji svekolike hispanoameričke književnosti - kaže povodom izlaska knjige Branko Anđić.

-To je buntovnički krik nove osećajnosti spisateljica XXI veka, uglavnom generacije X i milenijalne, koje koriste novi, ravnopravniji položaj žene u savremenom društvu da iskorače napred iz zasićenja muške vizije sveta i umetnosti najbolje oličene u delima protagonista tzv. hispanoameričkog ’buma’ i njihovih epigona, danas u očitoj dekadenciji. Najbolja dela današnje hispanoameričke književnosti pišu uglavnom žene, stvarajući tako ’beng’, fenomen koji na početku 21. veka smenjuje čuveni, ali ostareli ’bum’; dok je ’bum’ sredinom XX veka odjeknuo kao gromka eksplozija, ’beng’ predstavlja eksploziju sa rađanjem novog kvaliteta. ’Beng’ otvara novu stranicu hispanoameričke književnosti sa novim kvalitetima u tematskom (rušenje tabua), jezičkom i strukturalnom pogledu. Ova knjiga je vodič čitaocima kroz novu, složeniju hispanoameričku literaturu, katalog novih formi, a ujedno primer njene raznolikosti, bogatstva i nove osećajnosti. ’Buntovnice s razlogom’ nisu ustupak marketinškoj pomodnosti tzv. ’ženskog pisma’, već, ne praveći ustupke, upravo njena suprotnost: to je niz probranih dela koja iskuljučivo umetničkim kvalitetom i kreativnošću nadmašuju ograničavajuću ideju rodnog takmičenja (mačizam – feminizam), pisanih sa ženskog gledišta koje je konačno dobilo ravnopravno pravo glasa sa muškim. U praktičnom smislu ‘Buntovnice s razlogom’, kao knjiga sačinjena od tekstova kod nas velikom većinom dosad neobjavljivanih autorki, trebalo bi da budu vodič našim izdavačima koji, objavljujući hispanoameričku literaturu, žele da idu ukorak s vremenom, ne praveći ustupke u pogledu umetničkog kvaliteta.“

Ksenija Bilbija daje sedam dobrih razloga za čitanje "Buntovnica":

-Prvo: svaka od ovih priča otvara puteve mašte. Drugo: Svaka od ove 23 spisateljice iz 12 latinoameričkih zemalja hvata i obelodanjuje neki neviđeni trenutak života. Raspon njihovih godišta je 1969 – 1990. Treće: Ove priče ne propovedaju ništa nego dočaravaju nešto. Četvrto: Beng buntovnice imaju senzibilitet koji književnost XX veka nije krasio. I kao što rekosmo Branko i ja u predgovoru, ’Bum je nagoveštavao jaku eksploziju a Beng eksploziju sa rađanjem novog kvaliteta’. Peto: Kao što naslovna strana naših Beng buntovnica pokazuje, one su u stanju da oduvaju dimnu zavesu i otkriju nam do sada neviđene prizore: kako nâs samih, tako i sveta oko nas. Zasmejaće nas, rasplakaće nas, zaškiljićemo očima, malo ih možda protrljati i začuditi se, ali ćemo znati da nismo proćerdali vreme. Šesto: Beng buntovnice ne prećutkuju, nisu strpljive ni tolerantne kao njihove majke. I sedmo: Beng buntovnice uzimaju svoje telo u svoje ruke i od plamička prave lomaču. Malo se ogreju, tu i tamo nešto spale, i dobro se provode. Ne plaše se. Žive život i opisuju ga iz prve ruke.

Za kraj, Ksenija ima za čitaoce jedno upozorenje:

-Postoji mogućnost da se čitaoci navuku i požele da nastave da čitaju, a mi ne možemo tako brzo da pripremimo novi izbor. Ako se pobune što izdavači nisu dovoljno brzo pripremili novi izbor latinoameričkih spisateljica, to je van naše moći, ali pokazuje da čitanje može biti opasno, buntovničko čak.

Ali nam i obećava:

-Branko i ja smo uživali u stvaranju ove knjige. Ni u jednom trenutku nam nije bilo dosadno. Obećavamo čitaocima da ni njima neće biti dosadno.

Knjigu "Buntovnice s razlogom" možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA