Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompletno izdanje "Dušanova zakonika" predstavljeno u SANU

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U organizaciji Odbora za izvore srpskog prava SANU, predstavljen je jedan od najznačajnijih spomenika srpske istorije, kulture i identiteta i na taj način priveden kraju višedecenijski posao izdavanja prepisa

  • 0
Kompletno izdanje "Dušanova zakonika" predstavljeno u SANU Foto: A.K./ATAImages

Svečana akademija povodom završetka izdavanja prepisa „Dušanova zakonika“ održana je  pred brojnim akademicima, profesorima i pred širom javnosti u Svečanoj sali SANU.

U organizaciji Odbora za izvore srpskog prava SANU, predstavljen je jedan od najznačajnijih spomenika srpske istorije, kulture i identiteta i na taj način priveden kraju višedecenijski posao izdavanja prepisa.

Skup ja počeo uvodnim obraćanjem akademika Koste Čavoškog koji je poželeo dobrodošlicu prisutnima i najavio govornike koji su predstavili završeno izdanje, a pritom javnost podsetio da je kroz šest tomova, odnosno sedam knjiga, u razdoblju od 1975. do 2023. godine, objavljeno 27 poznatih prepisa „Dušanova zakonika“.

Predsednik SANU akademik Zoran Knežević je naveo da je svečano predstavljanja zakonika Cara Dušana od izuzetnog značaja za srpsku istoriju i da je ovo predstavljanje rezultat „želje da se upotpuni ovaj osnovni pravni spomenik“.

„Dušanov zakonik je u izdanju SANU od 1938. godine i ta saradnja znači da će biti objavljene sve varijante rukopisa zakonika i da će svaka od njih biti objavljena u svom obliku odnosno onako kako je sačuvan, na jednobrazan način kako bi olakšali dalje izučavanje“, rekao je Knežević.

Čavoški je prisutne podsetio na važne ličnosti srpske istorije, poput Nemanjića, a zatim je zahvalio brojnim prevodiocima, istoričarima i pravnicima koji su tokom godina doprineli izradi zakonika.

Akademik Mirjana Živojinović je prisutne podsetila na autore koji su učestvovali u pripremanju izdanja i ovim povodom izrazila "duboku zahvalnost svakom od njih".

Kompletno izdanje Foto: A.K./ATAImages

Prof. dr Đorđe Bubalo je istakao dug i kompleksan proces izučavanja i tumačenja zakonika.

„Proučavanje Dušanova zakonika traje više od dva stoleća, ali ono je neizbežno uvek bilo parcijalno. Sa ovim kompletnim izdanjem, svaka naučna disciplina u kojoj se zakonik nalazi ili se može naći u vidokrugu istraživanja, dobija celovit uvid u bogatu vizantijsku tradiciju“, rekao je Bubalo.

Kraj svečanog predstavljanja je obeležio govor prof. dr Viktora Savića koji je objasnio da je duga istorija brojnih učesnika tumačenja zakonika tokom istorije motivisala više generacija da učestvuju u njegovoj izradi.

Ovom svečanošću je okončan „posao dug 85 godina izdavanja prepisa „Dušanova zakonika”, što svedoči o tome da su za velike projekte i kapitalna izdanja potrebne decenije mukotrpnog rada više generacija pravnika, istoričara i lingvista“.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA