≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ikonostasu" Gorana Petrovića nagrada "Janko Veselinović" za istorijski roman

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priznanje "Janko Veselinović" za najbolji istorijski roman biće uručeno porodici Gorana Petrovića na svečanosti u Udruženju književnika Srbije

  • 0
"Ikonostasu" Gorana Petrovića nagrada "Janko Veselinovic" za istorijski roman Foto: D. Grujić

Književnik Goran Petrović dobitnik je nagrade "Janko Veselinović" za najbolji istorijski roman

objavljen prošle godine, koju dodeljuju

Udruženje književnika Srbije i opština Bogatić.

Petrović je nagrađen za roman "Ikonostas", u izdanju "Lagune".

Odluka o dobitniku nagrade saopštena je danas u Bogatiću, na manifestaciji "Dani Janka

Veselinovića" koja se poslednjih deset godina organizuje u čast velikog književnika na dan kada je rođen (13. maj 1862.).

Predsednik žirija Udruženja književnika Srbije za izbor najboljeg istorijskog romana Radovan Kalabić istakao je da je žiriranje završeno neposredno pre prerane smrti Gorana Petrovića u januaru ove godine.

- Kada sam ga pozvao i saopštio da je roman Ikonostas nagrađen bio je radostan i skromno je pitao da li on zavređuje ovo priznanje. Tada je izrazio želju da dođe u Mačvu odakle je potekao i gde počiva Janko Veselinović ali je, na žalost, ubrzo stigla vest da je Goran Petrović preminuo - rekao je Kalabić.

Priznanje "Janko Veselinović" za najbolji istorijski roman biće uručeno porodici Gorana Petrovića na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

U okviru dvodnevne manifestacije posvećene Janku Veselinoviću, koju organizuju Narodna biblioteka i opština Bogatić, služeno je opelo na groblju u Glogovcu, a na svečanoj akademiji o književnom stvaralaštvu zavičajnog pisca govorila je Dragica Tešić, direktorka biblioteke koja nosi njegovo ime.

U programu su učestvovali "Hor mačvanski" i članovi Udruženja pisaca iz Bogatića Slavoljub Kojić, Violeta Penić i Dejan Nikolić, kao i srednjoškolka Danijela Ignjatović, pobednica literarnog konkursa o životu i delu Janka Veselinovića.

Sutra će biti predstavljena knjiga istoričara Branislava Stankovića "Konstantin - knjiga o Vinaveru, srpstvo kao sudbina", o kojoj će pored autora govoriti književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov.

(D. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA