Vreme čitanja: oko 2 min.

Maja Herman Sekulić proglašena za jednu od "50 nezaboravnih žena Evrope"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona ima i počasnu titulu "Globalne ikone poezije", i jedna je od naših najviše nagrađivanih umetnica u svetu

  • 0
KNJIŽEVNOST INDIJA ETIKA Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Naša ugledna književnica, pesnik i prevodilac, Maja Herman Sekulić, izabrana je kao jedini predstavnik naše zemlje među 50 znamenitih žena i stubova kulture Evrope u antologiji Evropa velikog Stoklholm projekta u 5 tomova.

Ona je do sada i jedina Srpkinja koja je odbranila doktorat na prestižnom univerzitetu Prinston u SAD-u, a sada je i potpredsednik Internacionalne Akademije Etike (IEA) iz Indije i zvanično je bila proglašena za višestrukog ambasadora kulture, knjževnosti i dobre volje pod pokroviteljstvom UNESKA.

Ona ima i počasnu titulu "Globalne ikone poezije", i jedna je od naših najviše nagrađivanih umetnica u svetu.

Profil Maje Herman Sekulić pojaviće se u 3. tomu "Evropa" velikog Stokholm projekta u 5 tomova, od kojih svaki pokriva po jedan od pet kontinenata, a čiji je autor uvažena dr Tanet Tibursio Markes, ideolog, arhitekta, globalni lider Unije hispanoameričkih pisaca i predsednik organizacije Mil Mentes i Forbsa iz Meksika.

U žiriju su bili kandidat za Nobelovu nagradu za mir, Eva Lijanu Petropulo, ambasador i popularni dečji pisac iz Grčke, i prof. dr Kristijan Titse, predsednik Udruženja za mir (UNAccc) iz Argentine.

Pored ovog velikog priznanja za našu autorku i našu zemlju, Maja Herman je nedavno proglašena i za Počasnog osnivača Dana grčkog pesnika Konstantina Kavafija u Valosu, a njene pesme su objavljene u najčitanijem grčkom književnom časopisu Polis.

Ugledni izdavač "Štampar Makarije" upravo je izdao dve njene knjige: Skice za portrete, 3. izdanje, u kojima se nalaze eseji i razgovori sa velikim svetskim imenima sa kojima se družila i sarađivala, od Fraja i Bluma do Brodskog ili Dilana, kao i njene studije Književnost prestupa kao teorije parodije kod Džojsa, Mana i Belog.

Obe knjige su odavno postale nezaobilazno štivo na nekim katedrama anglistike i komparativne književnosti.

Takođe, doajen naše režije Zdravko Šotra upravo je zavšio scenario po romanu ove spisateljice Devet života Milene Pavlovic Barili, koje se prvo pojavilo u izdanju Galerije i Fondacije Barili iz Požarevca, a potom u Italiji dobilo nagradu za "najbolji strani roman" prošle godine, i sada se očekuje drugo izdanje u dva toma kod većeg italijanskog izdavača.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA