Vreme čitanja: oko 2 min.

Desanka Maksimović rođena je na današnji dan: Generacije su stasavale uz pesme koje je stvorila

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pisala je čisto i jasno, iskreno, bez dalekih, nejasnih, skrivenih poruka, o mladosti, prirodi, uvek o osećanjima, ljubavi, rodoljublju

  • 1

Omiljena srpska pesnikinja Desanka Maksimović rođena je 16. maja 1898.

Rođena je u Rabrovici, nedaleko od Valjeva. Porodica se ubrzo preselila u obližnju Brankovinu gde je potonja pesnikinja stasala. Otac Mihailo bio je učitelj.

Po okončanju gimnazije u Valjevu pohađa studije u Beogradu. Učila je svetsku književnost, takođe istoriju, kao i istoriju umetnosti.

Radila je potom, kao gimnazijski nastavnik, profesor, u Obrenovcu, na kratko u Valjevu, u Beogradu, u tadašnjoj Trećoj ženskoj, zatim u Učiteljskoj školi u Dubrovniku.

Kasnije predaje u Prvoj ženskoj gimnaziji, ponovo u Beogradu. Penzionisana je 1953. godine. Prethodno je penzionisana i tokom okupacije.

Izvesno vreme, dvadesetih, nalazila se na studijskom boravku u Francuskoj. Bila je to stipendija, namenjena usavršavanju, francuske države.

Izabrana je, decembra 1959, za člana Srpske akademije nauka, kako se SANU do 1960. formalno zvala. Redovna članica Srpske akademije nauka i umetnosti postala je decembra 1965.

Kao literata, pojavila se 1920, poezijom, u časopisu "Misao" koji je znalački, decenijama, uređivao Sima Pandurović.

Sve zajedno, objavila je pedesetak knjiga, najviše poezije. Pisala je takođe prozu, pripovetke, putopise, roman za decu, bajke.

Sa ruskog, francuskog, bugarskog, slovenačkog, prevodila je poeziju.

Omiljenost koju je uživala bila je plod kako njenog književnog dela, tako i njene ličnosti, karaktera.

Pisala je čisto i jasno, iskreno, bez dalekih, nejasnih, skrivenih poruka, o mladosti, prirodi, uvek o osećanjima, ljubavi, rodoljublju.

Bio je to iako duboko osmišljen i izbrušen, jezik koji većina oseća pa i razume, topao, blizak, jasan. Jezik u kojem je rečima tesno, a mislima široko, kako je davno opisan govor mudrih.

Otuda, Desanka Maksimović kao da je bila sastavni deo života većine njenih sunarodnika. Postojao je nekakav opšti osećaj neobične bliskosti s njenim delom, njenom ličnošću, duhom koji je širila. Kao da je bila sastavni deo svih nas.

Generacije su stasavale uz pesme koje je stvorila, i koje su zanavak ostale utkane u živote njenih sunarodnika. Retki su oni kojima nisu bliski stihovi poput "Ne, nemoj mi prići" ili oni o "nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu".

Isto tako, kao ličnost bila je osobena. Više savremenika, prema kojima je stvarnost bila brutalna, svedočilo je da se ponašala sasvim suprotno od većine.

U zemlji koja je izraziti primer terora istorije, nije bila retkost da do tada istaknuti pojedinici, političkom voljom odjednom postanu izopšteni. Ljudi kojima se nisu javljali ni u prolazu na ulici.

Desanka Maksimović međutim, kao da je u takvim prilikama demonstrativno pokazivala viši nivo ljudskosti, hrabrosti svakako.

Omiljena, za života je dobila brojna priznanja, uključujući najviša koje je dodeljivala negdašnja Jugoslavija, AVNOJ-a, i Srbija, Sedmojulsku, pa i nagradu UNESKO-a.

Bilo ih je takođe koje je pokušala da izbegne.

Takav je bio slučaj kada su joj njeni Valjevci za života podigli spomenik, koji su istina predstavili kao spomenik poeziji uopšte, sa njenim likom.

Prvo priznanje za književni rad dobila je još 1925, za pesmu "Strepnja". Bio je to konkurs upravo Pandurovićevog časopisa "Misao" koji joj je prvi i ukazao priliku da svoje stihove predstavi.

Ovaj svet napustila je februara 1993. Imala je 94 godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сл.Ђ.Бијелић

    16. maj 2024 | 11:49

    Велика наша Десанка.... Оставила је неизбрисив траг у светској књижевности, како по дубини, мудрости и љубави који извиру из њених стихова, тако и по фасцинантној чињеници да је целих седамдесетпет година писала поезију, показујући своју племениту душу васцелом човечанству.... Мора да је Нобеловом комитету сметао њен бриљантни национални опус и због тога је избегавао да је прогласи добитницом иако је имао пропуста и пропуста или година и година “сушног периода” када су његове награде за књижевност додељиване по сасвим некњижевним критеријумима и овенчавање славом апсолутно медиокритетска књижевна имена ове планете... Верујем да им наша Десанка ни тад, као ни сад, ништа није замерала јер знала је она добро да је њена награда на небу и у срцима њених сународника који ће је доживотно волети и памтити...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA