Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bio bi radostan što je Beograd postao ozbiljan, veliki grad": Ljiljana Kapor za Telegraf.rs o Momi Kaporu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prisetila se Ljiljana Kapor momenata sa Momom

  • 3

Ljiljana Kapor je u intervjuu za Telegraf.rs govorila o svom suprugu, slavnom umetniku Momi Kaporu. Otkrila nam je kako su slavili njegove rođendane, koja joj je omiljena njegova misao, kako bi reagovao na današnji Beograd, da je živ, i mnogo toga.

Za početak, ona nam je ispričala kako je reagovala na to što je književnik Đorđe Matić dobio nagradu koja nosi ime "Momo Kapor".

"Po meni je apsolutno zasluženo. Ja nisam učestvovala u odlučivanju, ali sam bila prisutna na sednicama gde su oni govorili o budućim dobitnicima. Ovo je ipak nagrada koja se dodeljuje u dve godine, tako da ima mnogo više naslova nego romana za godinu dana. Kada su obrazložili za Đorđa, normalno da sam uzela da pročitam roman i uživala sam. U smislu da je to jedan divan roman koji se ne čita lako, ne čita se u jednom dahu, ali su te rečenice toliko lepe. Ono što ih je u stvari povezalo i njega i Momu, ne stil i način, nego teme. Jer su teme ljudi koje srećete u inostranstvu, na koje ste usuđeni, koje ne možete da birate. Baš sam uživala i toliko mi je drago. Toliko je divno govorio da moram priznati da su mi i malo suze krenule", rekla je Ljiljana Kapor za Telegraf.rs.

Pitali smo je kako Momo Kapor proslavljao njegove rođendane.

"Ja sam mu organizovala njegove rođendane. Uglavnom smo išli u "Klub književnika" na večeru, sa bliskim prijateljima", rekla je Ljiljana.

Na pitanje koju misao Mominu najviše pamtit, gospođa Kapor nam je rekla sledeće:

"Uh, mnogo. Ali recimo, hajde da bude u stilu ove nagrade:"Beograd nije sav u Beogradu, on je u čežnji za Beogradom", rekla je Ljiljana.

Pitali smo Ljiljanu kako bi Momo reagovao na današnji Beograd.

"Znate šta, on je bio svestan vremena koja se menjaju. Menja se i arhitektura, menjaju se razne stvari. Beograd je postao velegrad, apsolutno. Nikada nije imao primedbu na nešto novo. Možda bi se šalio sa nekim stvarima koje su više vezane za ljude koji donose neke odluke, nego za ono šta se radi, ali je u svakom slučaju voleo Beograd i ja mislim da bi bio vrlo zadovoljan i radostan što je ovako Beograd postao jedan ozbiljan, veliki grad. I teži ka tome i dalje", rekla je Ljiljana.

Za kraj, pitali smo gospođu Kapor koji trenutak sa Momom najviše pamti.

"Ceo život pamtim. Ja sam sa njim provela pola svog života. Možda je bilo najdraže kada smo se venčali za njego sedamdeseti rođendan u crkvi, i to je bio Uskrs, i dobili smo blagoslov dabrobosanskog Nikolaja da možemo da se venčamo i venčali smo se u Dobrunu, na Uskrs i kada su ga pitali da li može da se obavi crkveno venčanje, vladika Nikolaj je rekao: "Ko se ženi?" Kada su rekli Momo Kapor, on kaže: "Moma može sve". Tako smo se venčali u Dobrunu u manastiru u Republici Srpskoj", zaključila je Ljiljana Kapor.

Ceo intervju pogledajte na snimku na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA