• 1

Bivši frontmen "Pink Flojda" donirao svoje gitare na aukciji: Najvažnija prodata za 3.975.000 dolara

Gitaru je na kraju kupio vlasnik američkog ragbi tima "Indijanapolis koltsi" Džim Irsej. On je takođe kupio i "Martin D-35", keširajući na taj našin 5.254.000 dolara na ovoj aukciji

  • 1

Bivši frontmen "Pink Flojda" Dejvid Gilmor donirao je svoje gitare na aukcijskoj prodaji, a sav prikupljen novac namenjen je borbi protiv klimatskih promena.

Skoro 130 gitara ponuđeno je ove nedelje na aukciji u Njujorku. Ikonična gitara bivšeg frontmena "Pink Flojda", tzv. "Black Strat" prodata je za 3.975.000 dolara, daleko iznad ponuđene cene od 100.000 dolara.

Druga je gitara, "Fender Stratocaster" iz 1954. godine, korišćena za snimanje pesme "Another Brick in the Wall Part 2" otišla je za 1.8 miliona dolara, "Gretsch White Penguin" iz 1958. godine 447.000 dolara, a "Gibson Goldtop Les Paul" iz 1955, takođe koršćena za snimanje "Another Brick" za istu cenu.

Ostale gitare su takođe prodate, a ukupna suma skupljenog novca iznosi 21.490.750 dolara. Aukcija je trajala osam sati, a učestvovali su ponuđači iz 66 zemalja širom sveta.

- Istovremeno sam tužan što ću ostati bez svojih instrumenata i srećan što novac odlazi u dobre svrhe. Ako mi treba neka određena gitara, kupiću novu. Sve su one sredstva u mom poslu. One mi daju muziku, ali na kraju, one su samo sredstva - rekao je Gilmor u januaru za Roling Stouns.

Dragulj ove aukcije - "Black Strat" ima jedinstvenu istoriju, zbog čega je i toliko vredna. Gilmor ju je kupio u prodavnici Mnai u Njujorku 1970. godine, kako bi zamenio onu koja je ukradena. Tokom godina na njoj je napravio mnoge izmene, kako bi savršeno zvučala. Svirao je na njoj tokom skoro svih važnih "Pink Flojd" snimanja od 1970. do 1983. godine, uključujući  "Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "Animals" i "The Wall".

David Gilmour

David Gilmour Foto: Guliver/Matthew Eisman/Getty Images

Sredinom 1980-ih zamenio ju je sa "Red Strat" gitarom. Bila je izložena u Hard rok kafeu i u jednom lancu restorana u Dalasu. Gilmor je ponovo počeo da je koristi 2005. godine rijunionu sa Rodžerom Votersom 2005. godine.

Gitaru je na kraju kupio vlasnik američkog ragbi tima "Indijanapolis koltsi" Džim Irsej. On je takođe kupio i "Martin D-35", keširajući na taj našin 5.254.000 dolara. Kupovinom se pohvalio na Tviteru.

(Telegraf.rs/Rolling Stone)

Komentari

  • Minkiaaaa

    Lepo od njega sto je sve donirao i treba tako sta cemu sve to

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima