Prvi ugovor Bitlsa prodat za 340.000 dolara: "Tada je ozvaničena energija i seksualnost na sceni"

Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i originalni bubnjar Pit Best potpisali su ovaj dokument 24. januara 1962. godine, pre nego što su postali svetski poznati

  • 0

Prvi ugovor Bitlsa sa menadžerom Brajanom Epstinom prodat je za 340.000 dolara na aukciji, piše BBC.

Pol Makartni, Džon Lenon, Džordž Harison i originalni bubnjar Pit Best potpisali su ovaj dokument 24. januara 1962. godine, pre nego što su postali svetski poznati.

Ovim ugovorom se Epstin obavezao da će organizovati nastupe grupe, da će upravljati njihovim rasporedom i da će organizovati susrete s fanovima. Dokument je bio prvi od dva ugovora između Estina i Bitlesa.

Bitlsi Foto: Tanjug/AP

- Epstin je tim ugovorom ozvaničio prisutnost strasti, energije, harizme i sirove seksualnosti na sceni. Bitlesi su imali scensku energiju, ali Epstin je u njih usadio profesionalizamrekao je Gabrijel Hiton, stručnjak u aukcijskoj kući Sotbi.

U ugovoru se naglašava da će Epstinu pripasti deset odsto, povećavajući se na 15 odsto ako bi njihova zarada prelazila 150 dolara nedeljno.

Nakon što je Best napustio bend, još jedan ugovor je potpisan 1. oktobra 1962. godine s Ringom Starom kao bubnjarom, a Epstin je u ovom dokumentu dogovorio veću zaradu. Sredstva prikupljena od prodaje su namenjena humanitarnoj fondaciji "Ernest Hecht".

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA