"Izgubljeni" album džez legende Majlsa Dejvisa izlazi na jesen: Ovo je deo nikad objavljenih hitova

Prošlo je skoro 30 godina od njegove smrti

  • 1

"Izgubljeni" album džez legende Majlsa Dejvisa, koji je on snimio, ali koji nikada nije objavljen, izaćiće na jesen, piše BBC. Rad na albumu završavaju producenti i Dejvisov nećak Vins Vilburn Jr.

Dejvis je jedna od najuticajnijih, najcenjenijih i kontroverznijih ličnosti u istoriji džeza i muzike 20. veka, a prošlo je skoro 30 godina od njegove smrti.

Deo nikad objavljenih hitova, koji je pušten u jednoj emisiji, možete poslušati OVDE.

Majls Dejvis (Miles Dewey Davis Jr) je rođen 26. maja 1926. godine u Ilinoisu, SAD. Začetnik je mnogih džez stilova, poput kula, modernog bopa, fuzije, modalnog džeza i fanka. Svirao je sa bezbroj džez velikana, među kojima su pijanisti Čik Korija, Kit Džeret, Bil Evans i Herbi Henkok, saksofonisti Čarli Parker, Džon Koltrejn, Kenonbol Ederli i Vejn Šorter, basista Ron Karter i mnogi drugi.

O njegovoj muzičkoj strasti i posvećenosti najbolje govori ovaj citat, koji će ostati kao putokaz za sve umetnike u budućnosti:

"Prvo, nauči sve što imaš da naučiš o svom instrumentu. Drugo, nauči sve što možeš o muzici. A onda zaboravi sve što si naučio i o instrumentu i o muzici i sviraj dok ti se ne zavrti u glavi."

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA