Živeo je boemski i svirao svugde: Postao je legenda posle 2 albuma, Lajonel Riči ga je molio za duet

Njegov treći album "Barutana ljubavi" procurio je na internet pre nekoliko godina i pesme su dobile kultni status

  • 9
Miladin Sobic Printskrin: Youtube

Crnogorski kantautor Miladin Šobić među novijim generacijama ima kultni status, iako još od 1982. godine nije snimio nijedan album. A u celoj karijeri objavio je tek dva nosača zvuka.

Rođen je u Nikšiću, gde je proveo detinjstvo, a nakon srednje škole odlazi u Dubrovnik da studira turizam. Tu počinje da stvara muziku, sprijateljio se s Ibricom Jusićem i drugim muzičarima i 1975. godine objavljuje prvu pesmu, "To sam ja", koja odmah postaje popularna i postaje svojevrsna himna dubrovačkih studenata.

Kreće da nastupa po festivalima, a zatim se seli u Sarajevo. Tamo 1980. objavljuje prvi album, "Ožiljak", a najveći hit postaju "Džemper za vinograd" i "Kad bi došla Marija".

Dve godine posle objavljuje album "Umesto gluposti" te se izdvajaju pesme "Đon", "Od druga do druga" i "Opet krivi tip". Jako je popularan među studentima, pesme snima uglavnom samo s gitarom, a ističe se često socijalnim temama koje obrađuje na posebno suptilan način, cinizmom, buntovništvom i snažnom karizmom.

Svoj drugi album posvetio je "nikome i onima drugima".

- Kad sam počeo ovim da se bavim, nisam bio jedan od onih koji su izabrali nešto što kasnije nije trebalo raditi. Moja forma je stvorena spontano iz poezije koju sam stvarao i iz gitare s kojom sam se počeo družiti pre nekoliko godina. Ono što se od mene čuje, tekstovi i muzika, rađeno je najiskrenije te koliko se ja nisam promenio, toliko je i muzika ostala ista. Nisam od onih koji obećaju da će uvek biti tako, ali koliko život u meni bude crtao i slikao neku novu sliku, toliko će i muzika biti drugačija - rekao je Šobić.

Slava ga preterano nije zanimala i nije se baš snašao u tom svetu muzičke industrije. Tako je 1982. godine trebao da nastupi na Opatijskom festivalu, ali s njega je izbačen jer organizatorima nije na vreme dostavio tekst svoje pesme.

Živeo je boemski, putovao po celoj Jugoslaviji i svirao gde god su ga zvali. Uglavnom su to bile manje svirke.

- Snagu skupljam u kontaktima s ljudima. Iz tih susreta i nastaju moje pesme. Ja sve svoje pesme mogu ljudima pokazati i nimalo se ne bojim da će to promeniti jedan moj mir, moj način hoda kroz život. Koliko god susreti s ljudima budu ovako lepi, ja ću uvek imati snage i uvek ću ostati ovakav. Naravno, s gitarom u ruci - rekao je Šobić.

Iako je već počeo da snima treći album, nikad ga nije objavio. Nakon što je izašla "Umesto gluposti", s njim je navodno hteo da sarađuje Lajonel Riči.

Ali, već u vreme kad je izašao drugi album njegova se sestra Šeherezada ozbiljno razbolela i uskoro preminula od raka. To je toliko uticalo na njega da se potpuno povukao sa scene i nikad više službeno nije objavio nijednu pesmu.

Međutim, treći album, "Barutana ljubavi", procurio je na internet pre nekoliko godina i pesme su dobile kultni status, koji Šobić uživa među mlađom generacijom.

Kako je nestao iz javnosti, o njemu su kružile razne priče - da se zamonašio, da je postao pastir, da živi na planini, da je preminuo... Šobić je ipak nastavio da živi u rodnom Nikšiću, gde je i danas.

Saznalo se 2013. godine da je doživeo moždani udar od kojeg se oporavio, pa se pre dve godine pojavio na dodeli nagrade za svoje stvaralaštvo.

(Telegraf.rs/100posto.jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    3. septembar 2019 | 11:15

    Nikad čuo kakva legenda nije on elvis prisli kralj King...

  • Marko cg primorje

    3. septembar 2019 | 14:20

    Neponovljiv steta sto nije jos stvarao takva dusa karakter samo se povukao cudan a mogao je mnogo

  • Gagi Zemun

    3. septembar 2019 | 22:17

    Divan lik i odličan kantautor!! Mizičar iz ljubavi. Sve čestitke od srca. Inače povukao se sa muzičke scene davnih dana zbog smrti svoje sestre..koja je na žalost mlada umrla...tako da i to mnogo govori o njemu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA