12 zvezda regiona koje su svojim delom davno zaslužile da se o njima snime filmovi

Kod nas nema igranih muzičkih biografija, u načelu se rade samo brojni muzički dokumentarci

  • 4
EKV, Bijelo dugme, Saban Bajramovic Printskrin: Youtube

Kada su legendarnog Sinišu Škaricu pitali za seriju "Crno-beli svet", rekao je da fali više pesama u seriji i zaključio da producenti očito nisu imali para da plate korišćenje novotalasnog saundtreka. Očita je razlika u odnosu na Holivud. Tamo svaka, pa i sitna rok zvezda, dok joj droga još ne sprži mozak, piše autobiografiju i odmah prodaje prava na ekranizaciju. Onda se lepo snimi igrani film, a u paketu s filmom stiže i saundtrak album.

Film dobro promoviše album, a i dobre stare pesme promovišu film, pa su svi na dobitku. Jedino kod nas nema igranih muzičkih biografija, u načelu se rade samo brojni muzički dokumentarci. Nedavno je bubnjaru Bijelog dugmeta posvećen odličan dokumentarac, a ista ekipa pripremila je i film o Baretu prikladnog naslova "Bure Bareta". Sprema se i dokumentarac o Dini Dvorniku, a o EKV-u i Štuliću se stalno nešto piše i snima. A o kome od regionalnih muzičara bi mogao da se snimi zanimljivi igrani film? Evo par predloga, s pričama koje bi mogle fino da se ekranizuju:

1. Branimir Džoni Štulić

Branimir Džoni Štulić Printskrin: Youtube/bosazing

Ovo bi bio crnohumorni film o "ludom geniju" i "megalomanu s razlogom", kako su mu lepo tepali. Tipična priča o strelovitom usponu – bljesnuo je kao najveći kantautor jugoslovenskog roka i onda pobegao od svih. Na početku kao Čupko svira gitaru na zabavama i niko ga ne primećuje, a onda s Azrom stvara briljantne albume i koncerte za pamćenje. Na kraju se svađa sa svima i odlazi u Holandiju, gde prevodi "Ilijadu" i živi od ženine plate. Na odjavnoj špici može se prikazati kako veselo igra mali fudbal s ekipom u Utrehtu dok u pozadini svira neki od njegovih ironičnih songova.

2. EKV

Film o osetljivim umetnicima s tragičnim krajem nadahnuo je nekoliko dokumentaraca i bezbroj knjiga. "Ukleta" muzička grupa ima nekoliko likova za pamćenje koji bi zaslužili i zasebne filmove. Vd, bubnjar koji je među prvima u Jugi dobio AIDS, novu i zlokobnu bolest zbog koje nisu hteli ni da ga taknu u bolnici. Pa Milan koji je pisao senzibilne tekstove, uključujući i onaj proročki stih: "Još samo par godina za nas", borio se protiv rata i u tim crnim vremenima skončao od raka. A tek Magi – pijanistkinja koja svira sa svetski poznatim Ivom Pogorelićem, a na kraju završi strašnom smrću koju je teško i zamisliti, a kamoli prikazati.

3. Bijelo dugme

Najpopularniji jugoslovenski rok bend je i živeo pravim rokerskim stilom. Priča kao iz američkih filmova – velika popularnost pa sukobi u bendu, svađa lidera (Bregović) i pevača (Bebek), raspojasani život (Milić Vukašinović), zabave i demolirani hoteli. Tu su i skandali sa seksom (Bregović seks tejp) i drogom (hapšenje bubnjara). Bend se raspao pre rata, ali film može da se završi solo usponom Gorana Bregovića čija bi priča mogla zanimati međunarodnu publiku.

4. Prljavo kazalište

Koncert Tašmajdan, Taš, Prljavo kazalište Foto: Marko Todorović

Početak u sirotinjskoj Dubravi, ambiciozni Jajo i detinjasti Davorin Bogović koji stalno pada razrede i ne trpi autoritete. Njihov pankerski bend postaje sve popularniji i popularniji, ali Jajo i Davorin se razilaze. Nakon pesme "Mojoj majci" Prljavci postaju mejnstrim bend kog sponzoriše pivarska industrija, dok Davorin ostaje "srećno dete" koje nastupa u rijalitijima i povremeno praši rok s momcima.

5. Goran Bare

Potresna priča o paklu droge. Panker koji postaje kultni roker odao se drogi zajedno sa ženom koja je umrla i ostavila mu sina. Buran život se povremeno svodio na puko preživljavanje, hapsila ga je policija, svirao je na ulici. Gazio ga je život, a bogami ga je umalo zgazio i tramvaj, ali sve je preživeo i još je na nogama. Ima određenih problema s artikulacijom, ali to ga ne čini manje popularnim – jednom su mu dali da vodi sopstveni tok šou!

6. Satan Panonski

Panker s biografijom za uzbudljivi film, da ne kažemo triler. Neprilagođenog Satana (pravim imenom Ivica Čuljak) su još kao maloletnika lečili psihijatri, a kada je nakon jednog obračuna ubio čoveka završio je na zatvorskoj psihijatriji gde su ga ohrabrivali da se izražava uz pomoć umetnosti. Bavio se poezijom, pank muzikom i performansom – doslovce je krvario na nastupima tj. rezao se žiletom. Kao mlad je izbegavao odlazak u JNA, ali je 90-ih otišao u Hrvatsku vojsku i 1992. poginuo u Vinkovcima.

7. Dino Dvornik

Dino Dvornik Foto: ATA Images

Kralj hrvatskog fanka, odrastao je uz slavnog oca glumca, a zatim se posvetio muzici i sam postao nekonvencionalna zvezda. Tipično za zvezde, imao je probleme s drogom, a iskoristio je svoju slavu i otkačenost i nastupio u rijaliti šouu s celom svojom porodicom – baš kao i njegov kolega Ozi Ozborn. I završetak je, nažalost, bio tipičan za zvezde – umro je mlad, u 45. godini života.

8. 2Cellos

Ovo bi mogao biti međunarodno popularan film o svetski poznatim momcima. Na početku oni sviraju klasiku i ne očekuju puno od toga, a onda odsviraju Majkla Džeksona, obore rekorde na Jutjubu i rasprodaju dvorane po celom svetu. Hauser se može pohvaliti i da je izlazio s domaćom pop zvezdom (Rozga), a reditelj filma mogao bi biti Anđelo Jurkas koji je autor njihove književne biografije, a uvek je spreman da snima filmove u vlastitoj produkciji.

9. Severina

Zaslužila je spektakularnu melodramu kao najveća pop zvezda regiona. Od skromnih početaka i koketiranja s rokom ("Trava zelena") dogurala je do narodnjačkih nastupa na stadionima i teatarskih spektakala u Areni. Svađala se s producentima (Tutić), kolegama (Edo Maajka) i političarima (Jadranka Kosor), a njen buran privatni život obeležen je suđenjem za starateljstvo naa detetom. Vrhunac filma bi, dakako, bila afera s porno filmićem, nakon kog se činilo da joj je karijera ugrožena, a ona osramoćena, ali se ipak kasnije vratila u velikom stilu.

10. Josipa Lisac

Josipa Lisac Foto: Teodora Ćirić

Legenda hrvatske zabavne muzike, iza nje stoji jedan od najvećih domaćih albuma (”Dnevnik jedne ljubavi”), a njen ekscentrični stajling je kao stvoren za film. Nastupala je i u prvoj domaćoj rok operi (”Gubec-beg”) za koju je muziku radio njen partner Karlo Metikoš koji je kao Met Kolins ostvario i međunarodnu karijeru. Na vrhuncu njihove karijere Metikoš umire, pa ova priča postaje romantično-darkerska jer ona ostatak života provodi misleći samo na njega…

11. Šaban Bajramović

Nema do romske biografije. Težak život, siromaštvo i brojna deca s jedne, a muzika, energjja i naporan rad s druge strane. Tako je i Šaban imao burnu priču, spominje se da je bio i na Golom otoku zbog dezerterstva, a na kraju je postao "kralj romske muzike" koji je napisao više od 700 pesama. Pare su se zarađivale i nemilosrdno trošile pa je pre smrti opet postao sirotinja. Iza sebe je ostavio legendarnu karijeru, a očito je ko bi trebalo da ekranizuje njegov život – Emir Kusturica u čijim filmovima je već i glumio!

12. Siniša Vuco

Živopisni folker napisao je i izveo programsku pesmu "Volim piti i ljubiti", a dugokosi muzičar poganog jezika mogao bi da se svidi poštovaocima Konana Varvarina. Svoj hedonistički život i mačo fantazije opevao je i uz pomoć svog hard rok alter ega, kao general Vasilij Mitu, a nastupao je i pod imenom admiral Koljač. Narodnjak Vuco tako je postao najveći metalac – vređa konkurenciju, provocira crkvu nastupima na groblju, kolje jagnjetinu i konzumira je s publikom, a kandidovao se i na izborima, ali mu iskren nastup nije upalio u politici. Njegova priča može da se snimi kao niskobudžetna komedija u stilu Bore Lija, trebalo bi da je režira Mario Kovač, a bilo bi najbolje da Vuco glumi sam sebe.

(Telegraf.rs / Izvor: muzika.hr, Siniša Paić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    12. septembar 2019 | 18:39

    Severina vec ima film...

  • Tanja

    12. septembar 2019 | 19:59

    Većina ovih nabrojanih nije ni blizu Riblje čorbe.O njima treba snimiti film mada već postoji jedan dobar dokumentarac o njima.

  • Deki

    12. septembar 2019 | 23:58

    Zdravko Čolić?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA