• 0

Pogledajte program za "Belgrade SAXperience" - šesti međunarodni festival saksofona

Goste ovogodišnjeg festivala čine vodeći saksofonisti iz nekoliko zemalja Evrope

  • 0

Šesti međunarodni festival saksofona u SrbijiBelgrade SAXperience biće održan od 2. do 5. oktobra na nekoliko lokacija i koncertnih dvorana u Beogradu.

Belgrade SAXperience je jedinstven međunarodni festival, na kojem nastupaju najznačajniji domaći i strani muzičari. Goste ovogodišnjeg festivala čine vodeći saksofonisti iz nekoliko zemalja Evrope.

Prve večeri festivala (u sredu, 2. oktobra u 19 časova) u Atrijumu Narodnog muzeja nastupiće saksofonista Gordan Tudor i Milanski kvartet saksofona. Gordan Tudor izvešće kompoziciju Aleksandra Sedlara, specijalno naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grginaspecijalno pisanu za njega.

Drugo veče festivala (četvrtak, 3. oktobar u 20h) u sali Muzičke škole Stanković nastupiće muzički ansambl Sax Nouveau pod umetničkim vođstvom Jorgosa Ligeridisa.

U petak, 4. oktobra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupiće Prometheus duo. Ovaj dvojac koga čine naš pijanista Marko Stuparević i američki saksofonista Džozef Abad već nekoliko godina nastupa širom Sjedinjenih Američkih Država. Duo Prometheus izvešće premijerno delo za saksofon, klavir i gudački kvintet, naše mlade kompozitorke Irine Stefanović.

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije,nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu, Klod Delangl sa pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl, a na repertoaru će se naći dela francuskih autora kao i jedna premijera.

Saksofon

Foto: pixabay.com

Festival Belgrade SAXperience prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike. Osim koncerata, publika ima priliku da u toku festivala prisustvuje i majstorskim radionicama, dnevnim koncertima na različitim lokacijam u centru grada kao i večernjim Saxperience Nights Jamm session-ima u hotelu Radisson Collection.

Poseban fokus festivala je promocija novih kompozicija za saksofon. Odabrani kompozitori po porudžbini pišu dela koja se premijerno izvode na Festivalu. Sastavni deo festivala je i edukativni deo za mlade, koji svoje veštine sviranja usavršavaju na majstorskim kursevima.

Mini SAXperience

Koncert mladih saksofonista Mini SAXperience biće održan u subotu, 28. septembra u 11 časova u Kolarčevoj zadužbini. Mini SAXpereince se realizuje u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, u okviru ciklusa "Mala škola bontona – Kako se sluša koncert". Kroz interakciju sa mladim izvođačima najmlađa publika ima priliku da sazna sve o saksofonu.

SAXperience on Tour

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste ima i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu kada će nastupiti Prometheus duo. Pored glavnog programa festivala u Beogradu, i koncertne turneje širom Srbije, Belgrade SAXperience organizuje letnju i zimsku Školu saksofona. Ove škole održavaju se sa ciljem da se polaznicima pruže priliku da na jedinstven način i u drugačijoj atmosferi uče od svetskih saksofonista.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima