• 0

Svečano otvaranje nove sezone Beogradske filharmonije - #zapratibetovena

Koncert otvara "Lirska poema" Vasilija Mokranjca, jednog od najvećih srpskih simfoničara, na koga je u velikoj meri uticalo Betovenovo stvaralaštvo

  • 0
Beogradska filharmonija Gabrijel Felc

Foto: bgf.rs

Svečano otvaranje nove sezone Beogradske filharmonije pod nazivom #zapratibetovena, biće zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, u petak 20. septembra na Kolarcu (20h). Sa orkestrom nastupa jedan od najtraženijih pijanista sveta, Žan-Eflam Bavuze, a na programu su dela V. Mokranjca, L. van Betovena i G. Malera.

Prvi koncert je iz ciklusa #bratbetoven koji se bavi uticajem čuvenog kompozitora na srpske autore i njihovom relacijom sa ovim velikim uzorom.

- Želimo da ovom istinskom umetniku, Ludvigu van Betovenu, iskažemo divlјenje. Cela sezona našeg divnog orkestra biće pod ovim uticajem. Kod nas ćete moći da čujete koliko je pojedinim muzičkim stvaraocima bilo teško da se, nakon majstorove smrti, oslobode tereta njegovog velikog umeća, i koje je to ponekad radikalne kompozitorske novine zahtevalo. Ne treba zanemariti ni Betovenov uticaj na srpsku kulturu i muziku, što ćemo upravo čuti na otvaranju naše koncertne sezone - rekao je šef dirigent Gabrijel Felc.

Beogradska filharmonija Gabrijel Felc

Gabrijel Felc / Foto: bgf.rs

Koncert otvara "Lirska poema" Vasilija Mokranjca, jednog od najvećih srpskih simfoničara, na koga je u velikoj meri uticalo Betovenovo stvaralaštvo. Potom će nagrađivani francuski pijanista Žan-Eflam Bavuze, koji uživa u plodnoj međunarodnoj karijeri snimanja i koncertnog izvođenja, svirati Betovenov Klavirski koncert br. 1. Prvi nastup u filharmonijskoj sezoni zaokružuje još jedan Betovenov veliki poštovalac, Gustav Maler, i njegov simfonijski prvenac, simfonija Titan.

I u sezoni 19/20 Beogradska filharmonija nastavlja sa trendom ulaznica za stajanje koje se prodaju sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima