• 3

Prva Milanova nagrada biće dodeljena danas, na rođendan legendarnog pevača EKV-a

Milan je bolovao od raka pankreasa, a preminuo je 5. novembra 1994. u Beogradu, u svojoj 36. godini

  • 3

Na današnji dan rođen je legendarni pevač i gitarista grupe Ekatarina Velika Milan Mladenović, veliki rok muzičar, čija dela i danas nisu izgubila svoju snagu i svežinu. Mladenović je, nažalost, preminuo pre 25 godina, a njegova Zadužbina danas će prvi put dodeliti nagradu koja nosi njegovo ime.

Na konkurs za Milanovu nagradu prijavljeno 126 muzičkih dela iz svih država bivše Jugoslavije, a u finalu se našlo 12 pesma. Od bendova iz Srbije selekciju su prošli Artan Lili, Bohemija, Buč Kesidi, Hristina, EJO (Ethno Jazz Orchestra) i 3 mačke 100 godina.

Nagrada Milan Mladenović biće uručena danas u Narodnoj biblioteci Srbije, a pobednik će dobiti povelju i novčani deo od 2.000 evra.

Milan je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u šestoj godini se s roditeljima preselio se u Sarajevo. Tamo je živeo je nekoliko godina, a potom stigao u Beograd 1970. godine. Posle decenije življenja u prestonici, sa prijateljima Dušanom Kojićem i Ivanom Vdovićem osnovao je kultni bend Šarlo akrobata. I danas su aktuelne stvari „Niko kao ja“, „Ona se budi“, „Oko moje glave“, „Samo ponekad“. „Šarlo“ se ubrzo raspao zbog, kako je objavljeno, čestih nesuglasica Dušana i Milana.

Milan je posle godinu dana od tog raspada osnovao grupu "Katarina II" zajedno sa Dragomirom Mihailovićem, a njima su se pridružili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi i basista Bojan Pačar. "Katarina II" je potom promenila ime u "Ekatarina Velika", a priključuje im se bubnjar Ivan Fece Firči. Njihovi hitovi i danas se pevanju, počevši od „Ljubavi“, „Kruga“ i „Par godina za nas“.

Milan je bolovao od raka pankreasa, a preminuo je 5. novembra 1994. u Beogradu, u svojo 36. godini.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzejson

    MILANE TI SI SAV MOJ BOL...

  • Tanja

    Živim skoro 40 godina uz njegovu muziku, od demo snimka ,,Jesen", preko mnogobrojnih koncerata, do poslednjeg albuma koji je snimao u Brazilu, neposredno pred smrt. Ova pesma, koja bi trebalo da dokumentuje mlađima njegovu ulogu u jugoslovenskoj rok muzici, veze nema sa pravim antologijskim pesmama: ,,Ti si sav moj bol," ,,Anestezija", ,,7 dana", ,,Sarajevo", sve sa albuma ,,Dum-dum"... Inače, on sam je bio protiv nagrada i establišmenta!

  • Rajvos@

    ❤❤❤❤❤

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima