Novi album Lenarda Koena "Hvala za ples" izlazi posthumno, tri godine nakon njegove smrti

‘Thanks for the Dance’ je neočekivani blagoslov, dar snage i lepote. Glas Lenarda Koena nije utišan. Ples se nastavlja

  • 1

Legendarni kanadski kantautor Lenard Koen (Leonard Cohen) umro je pre tri godine, a njegov novi posthumni album - ‘Thanks for the Dance’ - biće objavljen 22. novembra. ‘Thanks for the Dance’ nije neka kompilacija B strana singlova ili restlova sa prošlih albuma, već neočekivana žetva novih, vitalnih i uzbudljivih pesama koja je nastavak finalnog umetnikovog dela.

Sedam meseci nakon Koenove smrti, njegov sin Adam se povukao u renoviranu garažu u svom dvorištu, nedaleko od očeve kuće, da bi ponovo sarađivao sa svojim ocem, ovoga puta posthumno. Njihova prethodna saradnja bila je na veoma hvaljenom albumu “You Want It Darker” , koga je Adam producirao. Lenard je ostavio svoje nove, nedovršene pesme snimljene uglavnom kao glas bez muzike i zamolio svoga sina da ih dovrši.

Ovaj neverovatni album sniman je na različitim lokacijama, a na njemu su učestvovali muzičari sa raznih meridijana. Havier Mas, veliki španski lutista koji je Lenarda Koena pratio poslednjih osam godina na turnejama, doleteo je iz Barselone do Los Anđelesa da bi dočara umetnikov duh, svirajući na Koenovoj gitari.

Tokom boravka na berlinskom "Pipl festivalu", Adam Koen je pozvao prijatelje i saborce da prilože svoj talenat i uši ovom projektu. Tako su na albumu, između ostalih, pevali Dejmijen Rajs i Lesli Fajst, ali i berlinski hor "Kantus Domus". Ričard Rir Peri iz "Arcade Fire" svirao je bas, dok je Brajs Drajsner iz "The National" svirao je gitaru. Kompozitor Dastin O’Haloran svirao je klavir, a svoj svirački doprinos pružio je i "Staregaze" orkestar .

Poznati muzički producent, Danijel Lanoa svratio je u Montreal samo da bi ulepšao i doradio aranžmane. "The Shaar Hashomayim" hor, koji je značajno doprineo zvuku na albumu “You Want It Darker”, učestvovao je i na ovom albumu sa novom pesmom, koju je ko-producirao Patrik Votson. Jedna od čuvarki Lenardovog plamena, Dženifer Varns, otpevala je prateće vokale, a uvek intrigantni Bek svirao je gitaru i usnu harfu (Jew’s harp). Majkl Čejvs, koji je bio snimatelj i radio miks na ‘You Want It Darker’, ponovio je tu ulogu i na novom albumu.

- U komponovanju i aranžiranju muzike koja će pratiti Lenardov glas koristili smo njegove najkarakterističnije muzičke izraze i na taj način ga držali prisutnim na ploči svo vreme. Ono što me najviše pomera u vezi ovoga albuma je burna emotivna reakcija svih učesnika nakon preslušavanja albuma, jer su svi do reda bili u fazonu ‘Lenard živi!’ - objašnjava Adam.

‘Thanks for the Dance’ je neočekivani blagoslov, dar snage i lepote. Glas Lenarda Koena nije utišan. Ples se nastavlja.

Singl “The Goal” već je imao svoju premijeru, album izlazi 22.novembra, a kako je najavljeno, pratiće ga brojni singlovi/spotovi. U statusu su prednarudžbe.

Ovo su pesme koje će se naći na njemu:

1. Happens to the Heart

2. Moving On

3. The Night of Santiago

4. Thanks for the Dance

5. It's Torn

6. The Goal

7. Puppets

8. The Hills

9. Listen to the Hummingbird

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    21. septembar 2019 | 20:29

    Svetska Legenda , najbolji kompozitor na Svetu , život u Manastiru kao kuvar , bezbroj kniga i velika muzička dela , hvala na svemu . Počivaj u miru ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA